IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нуждае ли се Китай от света?

Ребалансирането на стопанството към потреблението представлява завръщане към традиционната икономическа себедостатъчност, твърди икономист

14:42 | 14.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нуждае ли се Китай от света?

Китай може да счете за удобно да се приспособи към глобалната икономическа среда като се фокусира върху собствената си икономика, пише за MarketWatch Сатяжит Дас, бивш банкер и автор на „Extreme Money” и “Traders Guns & Money.”

Ако икономическият натиск доведе до завой към автаркия (икономическа самозадоволеност – бел. ред.), САЩ и Европа също вероятно ще оценят затворените икономики като реалистичен вариант, макар и по различни причини.

Икономическата политика на Китай се определя от слабия растеж на основните й търговски партньори, поради който износът за тях вече не може да поддържа китайското стопанство в досегашната степен.

Китай ще трябва да разчита на вътрешната икономическа активност, за да запази социалната стабилност и управлението на Комунистическата партия. Вътрешният фокус ще помогне на страната да трансформира икономиката си от експортно ориентирана към потребителска.

Преди финансовата криза САЩ купуваха китайски стоки и услуги, като чуждестранните резерви на Китай достигнаха 3,4 трлн. долара, инвестирани основно в ДЦК и други сигурни книжа, деноминирани в долари, евро и йени.

Тези инвестиции обаче загубиха стойност, след като рискът от неплатежоспособност на емитентите се повиши (респ. рейтингите им бяха понижени), а и заради целенасочените политики на тези държави за отслабване на техните валути спрямо юана.

Евентуален опит на Китай да ликвидира резервните си активи ще доведе до рязкото им поевтиняване и до поскъпване на юана, което ще увеличи загубите.

Последна актуализация: 22:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още