IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският излишък на Китай се оказа по-голям от очакваното

Анализатори обаче поставят под съмнение външнотърговските данни, като очакват по-ясна картина през следващите месеци

11:10 | 08.05.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговският излишък на Китай се оказа по-голям от очакваното

Износът на Китай през април се е увеличил с 14,7% на годишна база след повишение от 10% през март. Вносът през април пък е нараснал с 16,8% спрямо 14,1% през март, съобщава ВВС.

Търговският излишък на страната през миналия месец се оказа по-голям от очакваното, като е в размер на 18,2 млрд. долара, след като през март бе отчетен изненадващ дефицит от 884 млн. долара.

В последните месеци данните за китайския износ регистрират постепенно подобрение, за разлика от експорта на други азиатски страни, като Южна Корея и Тайван, чиито износ се свива на фона на спадналото глобално търсене.

“Не съм съвсем убеден, че данните отразявят реалността“, коментира обаче Джъуей Джан, икономист на Nomura в Хонконг.

Анализатори подозират, че някои китайски износители може би преувеличават размера на бизнеса си, за да избегнат ограниченията върху входящите в страната капиталови потоци.

В неделя китайската служба за валутен контрол заяви, че ще увеличи надзора върху експортните фактури и ще наложи по-строги санкции на нарушителите.

„Валутният регулатор наскоро въведе нови правила, целящи да предотвратят приток на капитали маскиран като търговски плащания. Гледам подозрително на външнотърговските данни“, казва Джан от Nomura.

Икономическият растеж на Китай през първото тримесечие на годината се понижи до 7,7% от 7,9% през последното на миналата. Освен това има съмнения, че данните за първото тримесечие са надценени заради надутите фактури на износителите.

Според анализатори данните за следващите няколко месеца ще дадат по-точна картина за търговския растеж на страната и за икономиката като цяло.

„С по-строгия контрол върху входящите капитали, мисля че данните за износа през следващите месеци ще отразяват по-точно реалното външно търсене“, коментира Шен Лан, икономист на Standard Chartered в Шанхай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
И аз имам огромни съмнения, че всички данни за растеж в Европа и Съединените щати са много силно преувеличени, ама пита ли ме някой. Колкото и много да са преувеличени данните за Китай пак показателите им са в пъти по-добри от тези на така наречените "развити" икономики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Repoman
преди 10 години
Защо постоянно се опитваме да подценяваме постиженията на Китай? Имало било съмнения в данните. Ама стоките масово китайски навсякъде по света, защото там си имат икономика. Дори се опитват да намаляват и ограничават ПЧИ-тата, защото просто нямат нужда после някой да им изнася капиталите навън. А ние се пънем да привличаме ПЧИ-та, че поне да има някакви пари и у нас ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още