IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на производството в Китай се е забавил през април

Отчита се спад на новите поръчки, включително и за износ

09:02 | 01.05.13 г.
Ръстът на производството в Китай се е забавил през април

Ръстът на производствения сектор в Китай се е забавил през април, съобщава FT. Официалният индекс, който отразява нагласите на мениджърите от сектора, се е понижил до 50,6 пункта през миналия месец от 50,9 пункта през март.

Все пак индикаторът е над 50 пункта, което означава, че производственият сектор се разширява. Нива на индекса под 50 пункта индикират свиване. Очакванията на анализаторите обаче бяха ръстът да продължи, тъй като нивото на индекса за март беше най-високото от 11 месеца.

Подиндексът на новите поръчки се е понижил до 51,7 пункта през април от 52,3 пункта през март. Новите поръчки към износ са се свили през април, като подиндексът е паднал до 48,6 пункта от 50,9 пункта през март.

“Лекият спад на индекса през април показва, че икономическото възстановяване не почива върху солидна основа”, коментират от Китайската федерация по логистика.  

Ръстът на китайската икономика е неочаквано слаб през първото тримесечие на годината – 7,7% на годишна база в сравнение със 7,9% през последните три месеца на миналата година, отбелязва изданието.

Инвеститорите вече очакват данните за китайското промишлено производство, продажбите на дребно и инвестициите, които ще бъдат публикувани през следващите две седмици, за да си направят изводи за икономиката, но вероятно ще бъдат разочаровани.

Според някои анализатори данните показват, че може да се очаква по-силен бъдещ растеж, но други предупреждават, че растежът е слаб въпреки по-разхлабената парична политика на правителството в Пекин и засиленото кредитиране.

Друг знак за забавяне на икономиката на Китай е значителното свиване на печалбите на големите китайски промишлени предприятия. През март техният ръст е бил 5,7% на годишна база, докато през миналата година повишението беше над 17 на сто, а през четвъртото тримесечие – 19,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още