IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Китай няма да доминира в света на бизнеса

Икономическият модел на страната и екологични и социални проблеми ще лишат Китай от ролята на лидер в световния бизнес

14:59 | 16.02.14 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо Китай няма да доминира в света на бизнеса

Икономическа нестабилност, липса на иновации, демографски и екологични проблеми, доминираща роля на държавните предприятия и корупция. Това са причините, поради които Китай няма да може да стане първостепенен фактор в света на бизнеса.

Китай е втората по големина икономика в света, като прогнозата за растежа ѝ за 2014 г. е 7,7% - много над очакваните 2,8% в САЩ. Въпреки това обаче CNBC посочва 5 причини, поради които тя няма да успее да доминира световния бизнес.

1. Вътрешната икономика на страната е нестабилна. Икономиката на Китай е застрашително ориентирана към инвестиции, което я прави нестабилна. Половината от производството идва от фиксиран капитал, като за сравнение в повечето страни този процент е между 15 и 30%. Това означава, че е налице висока степен на разхищение на ресурси. Например, до 2015 г. са предвидени 55 нови летища, въпреки че според последни проучвания 75% от летищата в Китай са на загуба.

За нестабилността на икономиката допринасят и покачващите се правителствен и корпоративен дълг. Публичният дълг на Китай почти се е удвоил от 2010 г. насам, достигайки 58% от БВП. Една пета от новоемитирания дълг се използва за погасяване на стари задължения, а на регионално ниво все още се прибягва до продажба на земя за изчистване на дългове.

2. Иновациите в Китай са в зародишен етап. Наскоро Китай беше класирана на 25-о място по иновации в света, изоставайки от Полша и Австралия. Подправените академични проучвания за всеобхватна практика, а успешният бизнес най-често се гради, повтаряйки чужди бизнес модели.

Въпреки това в Пекин се наблюдава стремеж да се създават висококачествени продукти. Правят се опити да бъдат прокарвани нови идеи чрез бизнес кръгове в университети и частни корпорации и чрез закупуването на зараждащи се технологии от чужбина.

3. Демографските, екологични и социални предизвикателства ограничават растежа. Има поговорка, която гласи: Китай ще остарее преди да забогатее. Населението на страната ще бъде най-възрастното в света до 2030 г. и тази рязка демографска промяна ще се отрази върху намаляването на БВП с около 3%.

Относно екологията, добилият популярност „въздушен апокалипсис“ е обгърнал Пекин, Шанхай и голяма част от страната в гъст смог през последните 2 зими. Замърсяването на водата също е сериозен проблем, като 300 млн. души нямат достъп до чиста питейна вода.

Тези предизвикателства ще изискват сериозен икономически завой и преразпределяне на капитала, които ще пренасочат ресурсите на страната към вътрешността на ѝ и така ще ограничи възможността ѝ да увеличи световното си влияние.

4. Държавният сектор затруднява създаването на глобални компании. Предизвикателствата пред Китай в областта на икономиката и иновациите са отчасти отражение на продължителната доминация на 114-те хил. държавни предприятия. Те се ползват с преференции за заеми и субсидии, а същевременно печалбата им от ценни книжа е два пъти по-ниска от тази в частния сектор.

Освен това системата на държавните предприятия не работи в световен мащаб, тъй като успешните глобални корпорации се основават на система на меритокрация, каквато в държавните предприятия просто липсва.
 

5. Китай не се справя с корупцията. Управляващите все още не обръщат внимание на ширещата се корупция. В повечето китайски компании директорите са зависими от чужди интереси, а счетоводните скандали са ежедневие. А изграждането на световен бизнес без силно корпоративно управление е почти невъзможно и пред Китай има много работа в тази насока.

Икономическият растеж на Китай е закономерност през последните 25 години. Докато китайските компании започват да излизат на външните пазари, те ще водят на азиатските и ще бъдат важни играчи по света. Но горепосочените проблеми на Китайската народна република ще ѝ попречат да застане начело в света на глобалния бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

10
rate up comment 12 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
Това, че си стар, не означава, че задължтелно скоро ще умреш. Нито това, че си млад означава, че ще живееш вечно. Важи както за човеците, така и за цивилизациите, държавите и т.н. Нито означава и обратното, прочее. Обаче, постоянно да живееш назаем рядко води до добър край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
китайската династия е на 5000 год. и е най старата същестуваща до наши дни, и са дали толкова мъдрост и неща на света, но народа си мисли, че например коприната идва от Италия Армани, Гучи .. и т.н. Китайците освен че са магарета и дянат много на чанч а това другите нации не го умеят имат и духовни познания. Япония е преписала почти всичко от Китай през вековете бойни искуства, будизъм и т.н. и после никакъв контакт 200 год. но народа и това не знае. Европейците и Американо-Eвропеците са умни и технично ориентирани но не и духовно и тука губят мача ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 1
Longin
преди 10 години
не забравяйте обаче че китайците са измислили барута - и са правили хиляда години фойерверки с него;А белият човек го е сложил в оръдието...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 5
wenci
преди 10 години
Въпроса е защо Китай ще доминира в света на бизнеса. - и отговора е ясен и един - ниска себестойност недостижима никъде по света. Другото е пропаганда и манипулация на потъващата империя.п.с. В писането на статии трябва и малко мисъл, творчество и собствено мнение, а не само копи/пейст от чуждестранни статии материали - предназначени за успокоение на техните инвестиращи в американската икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
trendline
преди 10 години
И тяхното време (на САЩ) ще отмине. Жалкото е , че цялата бяла раса до 30-40 години няма да е водеща а ще залязва. Днес слушах Божидар Димитров, който каза че дори с приключването на конфликта в Сирия бежанския поток към Европа нито ще намалее нито ще спре.В Азия хората произвеждат и никой не може да определи какво става. Там просто е друг свят, друга ценностна система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
абе нямат грижи бе и 50 трилиона дълг да имат те си въобразяват, че така ще я карат завинаги да ядат и пият за чужда сметка ама аре да не им показвам по кой пръст ме е клъвнал петела ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 4
michaelis
преди 10 години
мда американците ще властват воwеки с тяхния пиклив долар, точ така ше стане:). Китайците не могли да се справели с корупцията не са решили не са изпозастреляли половината и да решат проблема радикално, а те го умеят това ...Вътрешната икономика им била не стабилна - да се работи цял ден за купа ориз и после да се продаде на 20-рна цена продукта не знам кое не работи. Държавния сектор не затруднява глобалните компаний, а по скоро иска да ги копира и да наложи своите ако може и глобално вместо да са роби на чуждите. А също и има една друга поговорка, която казва, че 21 век ще властват китайците независимо дали искаме или не. И на последно място Китай има амбиций да си подкове валутата със злато и да я направи световна. Ако Юана бъде обезпечен със злато, аз лично си премествам парите в тях и заебавам и евро и франк за долар дума не може да става ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
именно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Президентът на САЩ Барак Обама подписа закона, с който се вдига таванът на държавния дълг на САЩ.Това дава възможност на правителството да взема заеми, за да плаща различни разходи като например социални помощи, предаде БТА.С приетата мярка федералното правителство ще може да взима неограничени кредити до 15 март догодина. Така, поне дотогава, се премахва рискът САЩ, най-голямата икономика в света, да изпадане в неплатежоспособност.---Нямат стигане баце!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 2
energetik
преди 10 години
Предната дежурна компилация на китайските мечоци :) И както обикновено и в тази статия липсва най-важното - обяснение какво означава термина "Първостепенен фактор в света на бизнеса". Аз бих поставил въпроса по друг начин - коя държава е по-първостепенен фактор в "света на бизнеса" - Япония, Германия, Франция, Великобритания? Или може би Русия, Индия, Бразилия?Китайците твърдо са фактор номер 2 (засега след САЩ), което хич не е зле, предвид стартовата позиция преди 30 г. ! Между другото, очаква се въпросното Номер 2 да стане номер 1 около 2020 г. !А иначе за срива на Китай слушаме нонстоп през последните 7-8 г., за което време те си утроиха GDP-то :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още