fallback

Анализатори очакват по-слаб ръст на печалбите на големите банки в Китай

Прогнозите са за повишение на общата нетна печалба на четирите най-големи банки в страната от 11% за 2013 г. и 7% за тази година

13:58 | 21.03.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Китайската банка Industrial & Commercial Bank of China Ltd. и трите ѝ най-големи конкурента се очаква да отчетат най-бавния ръст на печалбите си от финансовата криза от 2008 г. насам заради нарастването на лошите заеми и засилената конкуренция за депозити, пише Bloomberg.

ICBC, China Construction Bank Corp., Agricultural Bank of China Ltd. и Bank of China Ltd. вероятно ще отчетат следващата седмица обща нетна печалба в размер на 791 млрд. юана (127 млрд. долара) за 2013 година, което е с 11% повече в сравнение с предходната година, сочат изчисленията на анализатори, анкетирани от агенцията. Ръстът може да се забави до 7% тази година. За сравнение, очакванията за четирите най-големи американски и европейски банки са да постигнат увеличение от 17%.

Акциите на китайските банки се търгуват на рекордно ниски цени, защото се засилват опасенията за неспособността на компаниите, особено на строителните предприемачи, да изплатят дълговете си. Първият корпоративен фалит в Китай стана факт преди две седмици, след като производителят на соларно оборудване Shanghai Chaori Solar Energy Science and Technology не успя да осъществи плащането по емисия облигации на стойност 1 млрд. юана, емитирани през 2012 г.

Очаква се също да се засили конкуренцията за държавните банки, след като китайското правителство разхлаби контрола над лихвените нива и отваря индустрията за повече частни кредитори.

Най-големият китайски кредитор по активи - ICBC, може да обяви на 27-и март, че нетната печалба за 2013 година се е повишила с 9,5% до 261,2 млрд. юана, което би й позволило да запази първото си място като най-рентабилната банка в света, сочат прогнозите на 28 анализатори.

Прогнозите са също третата по големина банка в Китай - Agricultural Bank, да отчете повишение от 14% на годишната печалба на 25 март. Очакванията за ръста на Bank of China, чиито данни трябва да бъдат оповестени на 26 март, са за 8,5%, а за втората по големина банка Construction Bank, която ще представи резултатите си на 30 март, са за 11%.

Представители на банките не са предоставили коментар на прогнозите. И четирите банки са базирани в Пекин.

Същевременно анализаторите очакват общата печалба на JPMorgan Chase & Co., Wells Fargo & Co., HSBC Holdings Plc и Bank of America Corp. да възлезе на 78,9 млрд. долара тази година.

Още новини за китайския банков сектор вижте в материла на Bloomberg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:00 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още