IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втора китайска компания изпадна в неплатежоспособност

Базиранaтa в Източен Китай Xuzhou Zhongsen Tonghao не успя да изплати лихва по високодоходните си облигации

14:59 | 01.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Втора китайска компания изпадна в неплатежоспособност

Китайската компания за строителни материали Xuzhou Zhongsen Tonghao не успя да изпълни ангажиментите по високодоходните си облигации, превръщайки се във втората местна компания, изпаднала в неплатежоспособност. Новината дойде на фона засилените опасения за състоянието на китайската икономика, съобщава WBP Online.

Според информация на 21st Century Business Herald компанията не е в състояние да изплати лихва върху издадените от нея книжа на стойност 180 млн. юана (29 млн. долара). Гарантът по книжата Sino-Capital Guaranty Trust пък отказва да заплати сумата.

Базираното в Източен Китай дружество развива бизнеса си в проспериращата, но силно задлъжняла провинция Дзянсу. От компанията на този етап отказаха официален коментар дали информацията е вярна.

Фалитът на Xuzhou Zhongsen Tonghao ще бъде първият на китайския пазар на високодоходни облигации. Предлагането на книжата започна през юни 2012 г. и имаше за цел да открие нов канал за финансиране на дружеството.

В същото време производителят ще бъде втората по рода си компания, изпаднала в неплатежоспособност в Китай. През февруари технологичната Shanghai Chaori Solar Energy Science & Technology Co Ltd също бе споходена от подобна съдба.

Тогава китайският премиер Ли Къцян предупреди, че икономиката на страната се сблъсква със "сериозни предизвикателства", и че нови фалити ще бъдат "трудни за избягване". Изявлението бе сигнал, че Пекин вече е по-склонен да ограничи пряката си намеса на пазара в моментите на кризи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Има нещо гниоло в Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още