fallback

Израел блокира подкрепяните от САЩ мирни преговори с Палестина

Палестинските власти предприеха гигантски скок назад, постигайки сделка с терористичната организация Хамас, посочи израелският премиер Бенямин Нетаняху

10:45 | 25.04.14 г. 7

Израел блокира тежките мирни преговори и наложи икономически санкции на Палестина вследствие на плана на президента на автономията Махмуд Абас да сформира правителство на националното единство с ислямистката групировка Хамас, която по-рано пое ангажимент "да унищожи" израелската държава.

Подкрепяните от САЩ преговори с палестинците бяха особено обтегнати на фона на споразумението между Организацията за освобождение на Палестина, водена от Абас, и Хамас. Сделката има за цел да сложи край на 7-годишния разрив, който разделяше лидерите на палестинците на Западния бряг.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че мирните преговори и помирението с Хамас са два взаимно изключващи се фактора.

Абас "предприе гигантски скок назад, изработвайки пакт с Хамас – терористичната организация, която призовава за унищожение на Израел", посочи пред NBC News Нетаняху. "Много е важно да сме ясни... Аз никога няма да преговарям с палестинско правителство, което е подкрепено от терористични организации, ангажирани с нашето унищожение", допълни той.

Особено мрачна картина, що се касае до преговорите, описа и държавният секретар на САЩ Джон Кери.

"Винаги има път напред, но лидерите трябва да правят компромиси, за да бъде намерен той. Можем да видим светлина в тунела, но ако те не са склонни да правят компромиси, това става много трудно постижимо. Точно сега е очевидно, че се намираме в много труден момент. Самите лидери трябва да вземат решения. Всичко зависи от тях", посочи Кери.

Решението за спиране на преговорите бе направено от Министерството на сигурността на Израел, което реши единодушно месечните финансови трансфери за автономията да се намалят до около 100 млн. долара.

Повече по темата може да видите в материала на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:10 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още