IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

MSCI отлага включването на Южна Корея и Тайван към развитите пазари

Основният проблем пред двете азиатски страни идва от липсата на свободна конвертируемост на валутите им

09:24 | 11.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
MSCI отлага включването на Южна Корея и Тайван към развитите пазари

Поглеждайки към по-голямата част от критериите, Южна Корея и Тайван напълно заслужено биха могли да бъдат поставени в категорията на развитите страни. Въпреки това инвестиционният консултант Morgan Stanley Capital International (MSCI) за момента няма да разглежда включването им сред развитите пазари, запазвайки твърдите им позиции сред развиващите се икономики.

"Ние винаги разглеждаме двата пазара – Южна Корея и Тайван, като развити страни по всички критерии. Те са бързо развиващи се икономики", посочи пред CNBC Чиа Чин-Пин, управляващ директор на MSCI. "От наша гледна точка обаче в класификацията на страните MSCI отделя значително внимание на достъпността, т.е. доколко приятелски е пазарът към международните инвеститори", допълни той.

Основните проблеми с Южна Корея и Тайван са, че техните валути, които не са свободно конвертируеми, не предоставят "всички търговски удобства", посочи Чиа, позовавайки се на техническите проблеми с обмена на паричните им средства. Това е и причината MSCI да извади двете страни от своя списък за потенциални кандидати за попадане сред развитите пазари.

"Досега нямаше много напредък по тези въпроси и обратната връзка на инвеститорите винаги бе една и съща. Затова ние решихме просто да го направим" каза Чиа. "Това ще направи процеса по-прост и ще намали спекулациите на пазара", отбеляза експертът.

Въпреки че решението за блокиране на кандидатурите на Южна Корея и Тайван бе неочаквано от мнозина, анализаторите от Deutsche Bank не разглеждат въпроса като сериозен проблем.

"Южна Корея бе в списъка с чакащите в продължение на шест години, а Тайван – в продължение на пет години", припомниха от германската банка. "Ако имаме един развит пазар по отношение на икономическия растеж, не е задължително той да бъде развит пазар и в индекса", отбелязаха експертите.

"Това е повод за сериозна загриженост за големите институции, които управляват хиляди фондове", казаха още от Deutsche Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още