fallback

Китай е твърдо решен да създаде конкурент на Световната банка

Пекин се опасява, че САЩ и други страни имат прекалено голямо влияние в международни институции като СБ, МВФ и АБР

12:15 | 25.06.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китай разширява плановете си за основаването на световна финансова институция, която да конкурира Световната банка (СБ) и Азиатската банка за развитие (АБР). Причината - Пекин проявява опасения, че САЩ и съюзниците им имат прекалено голямо влияние в тези международни институции, пише Financial Times.

След срещи с представители на други страни властите в Пекин са предложили удвояване на размера на основния капитал за създаването на институцията до 100 млрд. долара, споделят пред изданието две лица, запознати с процесите.

До този момент 22 държави в региона, включително и някои богати страни от Близкия изток, който Китай определя като „Западна Азия“, са проявили интерес за участие в международен заемодател. Той може би ще носи наименованието Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции (Asian Infrastructure Investment Bank, или AIIB). Първоначалната й цел ще бъде създаването на нова версия на т.нар. Път на коприната – древният път, който някога е свързвал Европа с Китай.

По-голямата част от финансирането ще осигури Китай. Средствата ще бъдат изразходвани за инфраструктурни проекти в региона, включително и за построяването на директна железопътна връзка от Пекин до столицата на Ирак Багдад.

Желанието на Китай за създаването на регионална институция, която да е под неин контрол, отразява разочарованието на Пекин от западната доминация в международните органи. В продължение на години китайските лидери искат по-голяма роля в институции като СБ, Международния валутен фонд и Азиатската банка за развитие, но промените, които да отразят нарастващите икономическа важност и власт на Китай, са болезнено бавни.

Инициативата за създаване на конкурент на Световната банка дойде след предвижданията в доклад на ООН, че външните инвестиции на китайските компании ще изпреварят вътрешните още тази година Това може да се случи, тъй като все повече китайски компании се изтеглят в чужбина. С това ще се сложи край на нетните потоци, стичащи се в Поднебесната империя в продължение на повече от две десетилетия.

AIIB ще предизвика пряко и базираната в Манила АБР, за която Пекин счита, че се влияе прекалено много от Япония. Ако бъде създадена с капитал от 100 млрд. долара, както Китай предлага, големината на AIIB ще бъде около 2/3 от тази на АБР.

Япония и САЩ са най-големите акционери в АБР, притежаващи, съответно, 15,7% и 15,6% от капитала. Освен това от нейното създаване през 1966 г. президентът на банката е японец.

Сред 67-те страни членки на АБР Китай държи само 5,5 на сто от капитала, въпреки че през 2010 г. нейната икономика задмина японската в доларово изражение и така стана втората по големина в света.

Китай е обсъдил плановете си за създаване на AIIB с държави от Югоизточна Азия, Близкия изток, Европа и Австралия. Освен това анонимните източници на Financial Times твърдят, че властите са провели разговори с Индия, Япония и САЩ. Но според тях Китай е твърдо решен да лиши от участие тези страни или поне да намали влиянието им.

През последната година Китай е организирал три срещи, по време на които са били обсъждани предложенията. Последната такава е била в Шанхай този месец. Страната е подписала меморандум за сътрудничество с около 10 държави.

Пекин се надява да основе банката до края на тази година, като властите ще назначат бившия председател на Надзорния съвет на китайския държавен фонд и бивш вицепрезидент на АБР Дзин Лицюн за директор на AIIB.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:28 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още