IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ли Къцян: Икономически растеж от малко под 7,5% за 2014 г. е приемлив

Китайският премиер би приел такова ниво при условие, че растежът допринася за разкриването на нови работни места и за ръста на заплатите

10:36 | 18.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Като развиваща се нация Китай трябва да поддържа растежа в разумни граници в дългосрочен план, уверява Къцян. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Като развиваща се нация Китай трябва да поддържа растежа в разумни граници в дългосрочен план, уверява Къцян. Снимка: Ройтерс

Китайският министър-председател Ли Къцян ще приеме малко по-слаб икономически растеж от заложената за тази година цел от 7,5%, но при условие, че той способства за разкриването на нови работни места и за повишаването на работните заплати, съобщава агенция Синхуа, цитирана от CNBC.

„Ниво на икономически растеж от малко под или над 7,5% е приемливо стига развитието ни да допринася за създаването на нови работни места, за увеличаването на доходите, да е качествено и ефективно, да стимулира спестяването на енергия и защитата на околната среда и да не е преувеличено, а да е истинско“, са точните думи на премиера.

Според анализаторите Ли Къцян сигнализира, че е склонен да прояви гъвкавост по отношение на достигането на годишната цел за икономическия растеж и че е готов да наблегне на реформите, отколкото просто да преследва обикновена експанзия.

По време на визитата си в Лондон през юни китайският премиер каза, че икономиката на Поднебесната империя ще се разшири с поне 7,5% през 2014 г. С думите си той изненада редица пазарни наблюдатели, имайки предвид слабото начало на годината за азиатската страна. Къцян намекна, че може да бъде предоставена по-голяма държавна намеса.

Смекчавайки тона на разговорите за растежа, изказванията на Ли могат да повишат оптимизма сред политиците, че икономиката е обърнала страницата след големите правителствени стимули, включително и след данните за силния ръст на банковото кредитиране през юни.

През второто тримесечие ръстът на китайския БВП се ускори леко до 7,5%, след като мерките на управляващите дадоха резултат. Но според анализаторите, на фона на забавящата се активност на имотния пазар, Пекин най-вероятно ще трябва да предложи повече подкрепа за икономиката, за да бъде постигната годишната цел.

През март правителството заложи цел за икономическия растеж от около 7,5% през 2014 г. и за инфлацията от приблизително 3,5%.

„Правителството ще се придържа към целевия си подход при провеждането на макроикономическите политики и ще разчита на повече реформи и на пазарните сили, за да повишат растежа“, уверява Ли. „Като развиваща се нация, Китай трябва да поддържа икономическия си растеж в разумни граници в дългосрочен план“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още