IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Китай през юни е била 2,3% на годишна база

Инфлацията през тази година е добре контролирана, което я прави по-маловажен фактор за паричната политика, коментира икономист

11:01 | 09.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в Китай през юни е била 2,3% на годишна база

Индексът на потребителските стоки (Consumer Price Index – CPI) в Китай през юни е нараснал с 2,3% на годишна база, след като беше напреднал с 2,5 на сто през май. В същото време цените на производителите се понижиха с 1,1%, забавяйки спада си от 1,4% през предходния месец. 

Данните за цените в страната се отразиха негативно на борсата, като индексът Shanghai Composite спадна с 0,3% в ранните часове на сесията, съобщава CNBC.

„Тези резултати не са изненада за никого“, каза инвестиционният директор във Fidelity Worldwide Investment Медха Самант. „Цените на храните, които съставляват голям процент от кошницата на CPI, остават стабилни в Китай. Наистина, от време на време показват колебания, особено по време на празници, но като цяло се движат в това слабо ниво на инфлация, реагирайки на търсенето, така че резултатите бяха очаквани“, добави той.

„Ниската инфлация е добра новина за растежа на китайското потребление, тъй като запазва стойността на разполагаемия доход на населението“, коментира икономистът в PNC Financial Services Group Бил Адамс. Според него инфлацията няма да се отрази на паричната политика в страната, тъй като тя не е сред първостепенните фактори, които биха повлияли за смяна на курса.

„Инфлацията в Китай през тази година е добре контролирана, и това я прави по-маловажен фактор за паричната политика, отколкото е била преди. Тя вече не е причината за ограничаване на кредитния растеж, а опасността в момента идва от риска за финансовата стабилност“, посочи Адамс.

Пекин се опитва да обуздае прекаленото теглене на кредити от местните правителства и да поеме контрол над бързия растеж на сенчестото банкиране, което подбужда страхове от кредитна криза. В същото време управляващите вкарват мини стимули в икономиката, за да подкрепят растежа, който се забави до 7,4% през първото тримесечие на годината.

„Това не означава, че паричната политика на Китай през 2014 г е затегната, а напротив – данните за кредитите в страната през юни, които очакваме да покажат ръст, значително надминаващ растежа на номиналния БВП, ще докажат, че правителството продължава да слага растежа пред финансовата стабилност“, заключи Адамс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още