IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният сектор в Китай става все по-голяма заплаха за икономиката

Някои икономисти дори смятат, че балонът при недвижимите имоти вече се е спукал

11:14 | 15.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Имотният сектор в Китай става все по-голяма заплаха за икономиката

Имотният сектор в Китай се превръща във все по-сериозна заплаха за растежа на втората по големина икономика в света, показва проучване на CNN.

8 от 10 икономисти, участвали в проучването, са на мнение, че пазарът на недвижими имоти е най-голямата заплаха за икономиката, след като през последните три тримесечия като риск номер едно беше определян ръстът на кредитите.

„Основният проблем е свръхпредлагането. Строителството расте с неконтролируема скорост, като повишава темпа на урбанизация“, каза Уан Цинуей от Capital Economics. „Докато количеството на непродадените имоти от строителите расте, секторът ще продължи да тежи на икономиката“, добави той.

Опасенията на икономистите са съвсем основателни, тъй като имотният сектор и свързаните с него услуги съставляват около 20% от БВП на страната, а само инвестициите в недвижими имоти са представлявали над 15% от икономическия растеж през 2013 г.

Строителите в по-малките градове вече предлагат големи отстъпки, за да успеят да продадат продукцията си, като дори в големите градове цените падат и намалява търсенето на инвестиции в сектора.

Икономистите са разтревожени и от това, че кризата на имотния пазар може да се разпространи и в останалите сектори на икономиката, особено в банковия, който финансира голяма част от строителните фирми. Освен това имотният сектор е тясно свързан с промишлеността и сектора на услугите. Слабият пазар на имоти би могъл да попречи на Китай да изпълни целта си за годишен икономически растеж от 7,5%.

Някои икономисти дори смятат, че критичната точка вече е премината. Според анализатори на японската банка Nomura балонът при недвижимите имоти вече се е спукал и икономиката на страната може драстично да се забави, ако властта не се намеси с нови стимули.

„Въпросът вече не е „дали“, а „колко тежка“ ще бъде корекцията на пазара на имоти“, коментираха анализатори на банката.

За да се справи с проблемите в имотния сектор, се очаква правителството да продължи да насърчава местните правителства да облекчат ограниченията върху покупките на повече имоти наведнъж. Също така Китай ще трябва да разчита все повече на други сектори, като износа, за да поддържа икономическия растеж, ако имотният пазар продължава да се забавя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още