fallback

Черната кутия на самолета на AirAsia е открита

Кораб е засякъл сигнали от обект близо до мястото, където преди дни беше намерена опашката

08:49 | 09.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Почти две седмици след инцидента със самолета на авиокомпания AirAsia спасителните екипи, които издирват останките на пътнически самолет, са засекли сигнали от черните кутии на машината, предава Ройтерс.

Кораб е засякъл сигнали от обект близо до мястото, където преди дни беше намерена опашката на самолета.

Припомняме, че индонeзийският AirAsia Airbus A320-200 падна в Яванско море на 28 декември на път от втория по големина град на Индонезия Сурабая до Сингапур със 162 души на борда. Пилотът не е изпратил сигнал за помощ.

Черната кутия, която записва данните от полета и разговорите в пилотската кабина, се намира в задната част на самолета. По-рано през тази седмица бе намерена опашката на машината, но експерти заявиха, че е възможно кутията да се е отделила от опашката.

Сантосо Сайого, инспектор от Националната комисия за безопасност на транспорта, заяви, че кутията не е в опашката. Сега обаче той казва, че локаторът на спасителите вече засича сигнали от черната кутия. „Стискаме палци това да е черната кутия. За съжаление изглежда, че се е отделила от опашката", казва той.

Опашката бе намерена в сряда на морското дъно на около 30 км от последното известно местоположение на самолета на дълбочина около 30 метра. Днес спасителните екипи ще се опитат да я повдигнат от дъното на океана с помощта на надуваеми балони.

Причините за катастрофата все още не са известни, но се предполага, че сезонна буря е била основният фактор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:52 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още