IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкрутите в Япония намаляват до най-ниското ниво от 1990 г. насам

През 2014 г. за пръв път от 24 години няма фалити на публични компании

09:49 | 13.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Банкрутите в Япония намаляват до най-ниското ниво от 1990 г. насам

През 2014 г. корпоративните банкрути в Япония намаляват до най-ниското си ниво от последната година на балона при редица активи в страната, след като правителството поиска от банките да променят условията по заемите за малките фирми. По този начин те успяха да се задържат на повърхността, пише Bloomberg.

Фалитите на предприятия се понижават с 10,4% през миналата година до 9 731 регистрирани случая. Броят им е най-ниският от 1990 г. насам, сочат данни на Tokyo Shoko Research Ltd. За пръв път от 24 години пък няма фалити на публични компании.

Политиките на премиера Шиндзо Абе, насочени към покачване на инфлацията, отслабиха йената с повече от 24% спрямо долара през последните две години. Това от своя страна подкрепи финансовите резултати на износителите. Същевременно обаче повиши разходите по вноса и накърни местните компании и малките фирми, които осигуряват работни места на 70% от работната сила на Страната на изгряващото слънце.

„Ползите от Абеномиката все още не са се разпрострели успешно до малките фирми“, коментира мениджърът в Tokyo Shoko Research Ltd. Шиня Мацунга. „Трудно е да се каже дали корпоративните банкрути намаляват, след като икономиката се подобрява. За сметка на това правителствената подкрепа за по-малките фирми и публичните разходи дават резултати.“

282 компании са фалирали през 2014 г. заради по-евтината йена. Броят им е нараснал над два пъти в сравнение с 2013 г., когато бяха регистрирани 139 такива случая.

Броят на банкрутите продължава да пада дори след изтичането на мораториума от 2013 г. относно изплащането на кредитите от страна на някои малки фирми. Правителството призова банките да продължават да приемат искания за преструктуриране на заеми.

Около 10 на сто от малките и средни предприятия са предоговорили своите кредити, твърди Мацунга.

„Въпреки спадащите корпоративни фалити, условията за малките и средните предприятия остават предизвикателни“, добавя експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още