IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може догодина да проведе най-голямото IPO в света

Шестата по големина китайска банка PSBC може да изравни рекорда на Alibaba, ако събере 25 млрд. долара

10:19 | 25.02.15 г.
Китай може догодина да проведе най-голямото IPO в света

Postal Savings Bank of China (PSBC) е шестата най-голяма банка в Китай по размер на активите. Тя ще се опита да проведе първично публично предлагане (IPO) през 2016 г., което би могло да изравни рекорда на Alibaba Group Holding за най-голямото в историята, съобщиха китайски държавни медии в сряда, цитирани от MarketWatch.

Банката в момента е изцяло собственост на държавните пощи China Post Group Corp. Тя е получила зелена светлина за IPO от Министерството на финансите, заяви неназован източник, цитиран от China Daily.

Предлагането ще цели да събере до 25 млрд. долара. Ако бъде събрана тази сума, тя ще се изравни с IPO-то на Alibaba в Ню Йорк миналата година като най-голямото IPO в световен мащаб.

PSBC също така планира да привлече стратегически инвеститори до края на този юни, за да събере 6 млрд. долара чрез продажбата на 15% от акциите си, съобщава вестникът.

Все още не е ясно на коя борса ще бъде листната PSBS.

В началото на тази седмица The Financial Times съобщи, че PSBC е започнала преговори с група потенциални инвеститори за миноритарна продажба на дял преди IPO-то.

Възможните инвеститори са свързания с Alibaba Zhejang Ant Small & Micro Financial Services Group, Australia & New Zealand Banking Group и сингапурския държавен фонд Temasek Holdings, съобщи вестникът.

Сред възможните инвеститори са изброени и американски фирми като Blackstone Groupq KKR & Co и Warburg Pincus. Последната в момента се управлява от бившия американски министър на финансите Тимъти Гайтнър. Други възможности са китайски инвестиционни фондове, включително Citic Capital и Hopu Investment Management.

PSBC бе създадена през 2007 г. и в момента е шестата най-голяма банка в страната с активи за 6,3 трлн. юана (1 трлн. долара) към 2014 г.

Банката има силно присъствие в провинцията с повече от 40 хил. офиса в целия Китай. Това е най-високият брой сред всички китайски банки, заяви миналия месец в интервю за държавната телевизия президентът на PSBC Лю Дзядзин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още