IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двустранното търговско споразумение между Япония и САЩ среща пречки

То ще е трудно постижимо, ако САЩ не приемат бързо закона за насърчаване на търговията, заяви японският икономически министър

11:06 | 20.03.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Министърът на икономиката на Япония Акира Амари заяви в петък, че ще бъде трудно постигането на двустранно търговско споразумение между Япония и САЩ, ако американските законодатели не приемат бързо законът за насърчаване на търговията (Trade Promotion Authority, TPA), съобщава Ройтерс.

Двете страни работят по постигане на споразумение за достъп до земеделието и производителите на коли. Очаква се двустранната сделка между тях да е ключова за договора за Транстихоокеанското партньорство (TPP).

Забавяне в законодателството в САЩ, което да улесни приемането на търговските сделки (известни като TPA) в Конгреса бива обвинявано за забавянето на графика на TPP.

“Не само Япония, но и другите страни членки споделят мнението, че TPA е жизненоважно условие за споразумението TPP. Бих искал президентът Обама да положи най-големите възможни усилия“, заяви Амари на пресконференция. „Става малко вероятно да се постигне споразумение в японско-американските търговски преговори, освен ако нямаме яснота за бъдещето на проектозакона TPA”.

Тази седмица Амари заяви, че иска да постигне широко споразумение по двустранните търговски преговори преди японският премиер Шиндзо Абе да посети САЩ в края на април или началото на май.

Източник, запознат с позицията на Япония по TPP, коментира пред Ройтерс, че не знае дали двете държави биха постигнали споразумение преди визитата на Абе, основно заради неяснотите около TPA.

“Знам, че има висящи въпроси и знам, че решенията не са лесни“, заяви той. „Със сигурност изглежда постижимо, но не знам дали САЩ са подготвени“

Друг източник заяви, че преговорите по TPP най-вероятно няма да постигнат сериозен прогрес, ако шансовете за приемане на TPA остават неясни.

„Със сигурност ще е добре, ако постигнем споразумение, когато лидерите на двете страни се срещнат“, заяви той. „Но дали има каквато и да е ясна възможност да се постигне споразумение в ситуация, при която възможностите за приемане на закона TPA и преговорите по TPP са несигурни?“

Министърът на търговията на Нова Зеландия Тим Гросер коментира пред Ройтерс тази седмица, че приемането на закона TPA е „ключово“ и определени страни няма да участват в споразумението без него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
nocalled
преди 9 години
тези японци, защо се дърпат да влязат в споразумение при неравнопоставени условия?! не знаят ли, че говедарите само така могат да ги правят споразуменията? ето, нашите тиквата и плевнята да кажат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още