IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония се включи в преговорите за създаване на Транстихоокеанско партньорство

Страната е заинтересована от премахването на митата за промишлените си стоки, но иска да запази вносните мита за селскостопански продукти

21:21 | 23.07.13 г.
Япония се включи в преговорите за създаване на Транстихоокеанско партньорство

Правителството на Япония днес официално се присъедини към многостранните преговори за създаване на Транстихоокеанско партньорство - ново интеграционно обединение в района на Тихия океан, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Новината бе оповестена днес в малайзийския град Кота-Кинабалу, където се провежда поредният кръг консултации за формирането на тази организация.

В преговорите за създаването на Транстихоокеанското партньорство участват 12 страни. Първоначално се включиха Чили, Нова Зеландия, Бруней и Сингапур. По-късно към тях се присъединиха САЩ, Австралия, Виетнам, Малайзия и Перу. Миналата година покана да участват в изготвянето на принципите на търговското партньорство получиха Канада и Мексико.

Към процеса не е поканен да се присъедини Китай, който стремително укрепва позициите си в азиатско-тихоокеанския регион.

Транстихоокеанското партньорство е търговски пакт, който предлага пълно премахване на митата и други ограничения на движението на стоки и услуги. Ако обединението бъде създадено, на него ще се падат 40% от световния брутен вътрешен продукт и около една трета от световната търговия.

Япония по-конкретно е заинтересована от премахването на митата и други ограничения при доставката на промишлените си стоки, включително автомобили. Тя обаче иска да запази вносното мито на някои селскостопански продукти - ориз, пшеница, говеждо, свинско, млечни продукти и захар. Токио се надява по този начин да защити своите фермери от конкуренцията. Подобна позиция среща съпротивата на страните, които са големи износители на такава продукция - на първо място САЩ и Австралия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още