IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и САЩ приключиха успешно първия кръг преговори за търговското споразумение

Успяхме да очертаем пътя към задълбочен и съдържателен втори кръг на преговорите през октомври, заяви главният преговарящ за ЕС Берсеро

09:37 | 13.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС и САЩ приключиха успешно първия кръг преговори за търговското споразумение

Европейският съюз и Съединените щати обявиха, че са постигнали съществен напредък по време на приключилия във Вашингтон първи кръг на преговорите за търговско споразумение.

Главните преговарящи от Брюксел и Вашингтон отрекоха скандала с подслушването и следенето на офиси на европейски институции да е хвърлил сянка върху работата им, като подчертаха, че диалогът за него се води отделно и в друг формат.

След края на преговорите във Вашингтон, главният преговарящ от страна на Евросъюза Игнасио Гарсия Берсеро заяви:

"Определихме подхода и амбициите, които всеки от нас има в редица области, устаНакратко – успяхме да очертаем пътя към задълбочен и съдържателен втори кръг на преговорите, който ще се проведе през октомври новихме сферите, където имаме разногласия, както и пътищата, по които можем да ги преодолеем. в Брюксел."

Бъдещето търговско споразумение е най-амбициозното в света и има за цел да премахне редица митнически и търговски бариери. Това ще увеличи значително стокообмена между Европейския съюз и САЩ, който в момента е около 2 милиарда долара дневно.

Прогнозите са, че след влизането на споразумението в сила, в Евросъюза ще бъдат създадени около 400 хиляди нови работни места, а европейският брутен вътрешен продукт ще нарасне с поне половин процент годишно.

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още