IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция заплаши да блокира преговорите за свободна търговия между ЕС и САЩ

Ако поставим предварителни условия, както иска Франция, САЩ ще направят същото, предупреждава министърът на търговията на Швеция

16:30 | 19.04.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министърът на търговията на Франция Никол Брик. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Министърът на търговията на Франция Никол Брик. Снимка: Ройтерс

В четвъртък Франция заяви, че ще блокира инициативата за създаване на свободна търговска зона между ЕС и САЩ, освен ако радио и телевизионния сектор не бъде изключен от дискусията, съобщава Ройтерс.

Министрите, отговарящи за търговията в общността, проведоха безпрецедентна неформална среща в Дъблин, за да уточнят детайлите около инициативата, която Европейската комисия (ЕК) и повечето страни-членки на Европейския съюз (ЕС) искат да стартират през юни. Разговорите се очаква да продължат около 2 години.

„Настояваме от разговорите да бъдат изключени някои сектори, свързани с културата. Няма да преговаряме по този въпрос и това не е изненада. Казвала съм го и преди и ако това не бъдат направено, споразумение няма да има“, заяви министърът на търговията на Франция Никол Брик. „Това е изрично условие за Франция“, допълва тя.

Евентуално търговско споразумение между САЩ и ЕС ще доведе до създаването на икономически блок, генериращ половината от брутния вътрешен продукт (БВП) на планетата. Съсредоточавайки една трета от глобалната търговия, трансатлантическата зона за свободна търговия е най-амбициозната търговска инициатива от създаването на Световната търговска организация (СТО) през 1995 г.

Ирландия, която държи 6-месечното ротационно председателство на Европейския съюз (ЕС), иска да осигури широка  подкрепа за началото на преговорите  на срещата на ЕС на 14 юни.

Запознат с разговорите източник в Брюксел коментира, че още една европейска страна споделя позицията на Франция и иска секторите, свързани с културата, да бъдат изключени от преговорите.

Брик изтъква, че радио и телевизионният сектор в ЕС осигурява заетост на милиони хора и реализира продажби за 17 млрд. евро на година.

Тези, които предпочитат аудиовизуалният сектор да бъде включен в преговорите, предупреждават, че ако това не бъде направено, САЩ вероятно ще поискат изключването на други сектори или ще отхвърлят определени европейски искания като това имената на определени стоки, като сиренето Camembert, да се използват единствено за продукти от специфични региони.

„Ако поставим червени светлини, САЩ ще направят същото“, казва шведският министър на търговията Ева Бьорлинг.

Според някои прогнози постигането на търговско споразумение ще прибави 0,5 процентни пункта към растежа в ЕС и 0,4 пункта към растежа в САЩ.

Брик поставя под въпрос прогнозите на Комисията, изтъквайки, че евентуално споразумение за свободна търговия няма да предостави бързо решение за проблемите на Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Абе и привидно да се "напъват", поне се правят че защитават позиции... не е като нас - да подписваме преди да са ни го поискали. Ама както се казва "Къде сме нии, къде са те!" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още