IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и САЩ планират до 2 години да сключат споразумение за свободна търговия

Ако бъде постигната сделка, тя ще бъде най-мащабната от създаването на Международната търговска организация

09:05 | 14.02.13 г. 6
ЕС и САЩ планират до 2 години да сключат споразумение за свободна търговия

Европейският съюз и САЩ планират да завършат преговорите по споразумението за свободна търговия до две години, съобщи FT.

Идеята за трансатлантически търговски пакт е обсъждана в продължение на десетилетия. Европейските и американските политици я възродиха в отчаян опит да демонстрират на избирателите, че имат планове за съживяване на растежа и създаване на нови работни места, отбелязва изданието.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу посочи, че “споразумението между търговски партньори, на които се пада почти половината от световната икономическа продукция, ще промени играта”.

“Заедно ние ще оформим най-голямата търговска зона в света. Това ще даде тласък на нашите икономики без да струва и стотинка от парите на данъкоплатците”, коментира Барозу.

Майкъл Фроман, съветник на американския президент Барак Обама по въпросите на международната икономическа политика, допълни, че може да се очаква “драстично увеличаване на новите работни места както в САЩ, така и в Европа, а по-нататъшното интегриране на икономиките да подпомогне укрепването на многостранната търговска система”.

Еврокомисарят по търговията Карл де Гухт отбеляза, че всички технически и правни стандарти, които се приемат от ЕС и САЩ, може да се превърнат в световен еталон. “Това е от основно значение за нашата промишленост”, коментира той.

Определеният краен срок за постигане на споразумението обаче съвпада с края на мандата на сегашната Европейска комисия, отбелязва изданието. Ако търговската сделка не приключи до 2015 г., нейните перспективи може да се окажат несигурни при новото ръководство на ЕС.

Освен това споразумението трябва да бъде одобрено от всички държави-членки на ЕС, Европейския парламент и Конгреса на САЩ. Вашингтон освен това не е склонен да започва преговори, които биха глътнали сериозен административен, политически и финансов ресурс, ако не е сигурно постигането на конкретен резултат.

Изданието припомня, че ЕС и САЩ вече водиха няколко епични битки в областта на търговията. Част от различията бяха изгладени, но все още съществуват въпроси, по които позициите на европейските и американските власти не съвпадат, особено що се отнася до вноса на американски генетично модифицирани храни в Европа.

Ако бъде постигната сделка обаче, тя ще бъде най-мащабната от създаването на Международната търговска организация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
ideyazabulgaria
преди 10 години
продължаниеглобалния своден пазар на неолиберализма, изнесе производствата на САЩ в Китай и Азия и унищожи средната производителна класа и.. прочее. Сега се чака четвъртия финансов ,а може би и окончателен фалит на САЩ.Дора Апостолова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
ideyazabulgaria
преди 10 години
Европа не трябва да допуска да се сключи този договорЧрез новогласения договор за свободна търговия САЩ се стремят да навлязат в Европа техните големи частни олигархични корпорации да захванат европейските фирми и смесят капиталите си с техните. С това САЩ целят да се докопат до парите на бататите европейски държави. А бедните източноевропейци превърнати в пълни сателити на САЩ, са вече отдавна източени от своите олигархии, свързали капиталите си с американската олигархия и влизащи обратно под флага на чужди предимно американски фирми, в които се въртят техни и американски олигархични капитали,с които експлоатират безжалостно и изнасят националните богатства и парите на източноевропейците. Сега САЩ се намират в безпрецедентна финансова и икономическа криза от своя неолберализъм ,поставен като държавна идеология в САЩ от 40 години , той им докара 800 милиарда дефицит в бюджета, 18 билиона външен дълг, който се увеличава всеки 3 месеца с още един билион, глобалния своден паза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 9
lozkhris
преди 11 години
Връзването на лева за еврото е много по-деструктивно за България - облагодетелства само вносителите, убива местните производители, задушава бизнеса.Така че Европа е по-голямото зло за България, не ГМО...да не мислиш, че испанските краставици и турски домати не са ГМО?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
raitchev
преди 11 години
Ти ще да си някой върл ***, ABBA.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 9
ABBA
преди 11 години
Това няма да е добре за България!! Да не говорим за *** и отрови като ГМО и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още