IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се съмняват в решимостта на ЕС за създаване на трансатлантически съюз

Това, което не искаме да правим, е да стартираме 10-годишни преговори, които няма да ни отведат никъде, коментира американски дипломат

14:07 | 06.02.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дейвид Лидингтън, британският министър по европейските въпроси. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дейвид Лидингтън, британският министър по европейските въпроси. Снимка: Ройтерс

Европейските амбиции за стартирането на преговори за създаване на трансатлантически търговски съюз бяха охладени от неохотата на Вашингтон, породена от съмнения сред американските политици за решимостта на Европа да се посвети на подобен проект, съобщава Financial Times.

Когато преди няколко месеца Европейският съюз (ЕС) планираше среща, посветена на международната търговия, мнозина видяха във форума перфектната възможност за стартиране на преговори за създаването на свободна търговска зона със САЩ.

Срещата ще започне в четвъртък в Брюксел. От разпространено днес в европейските столици комюнике обаче става ясно, че решението за стартиране на преговори със САЩ не е намерило място във графика на европейските лидери.

Двустранна европейско – американска работна група трябваше да подготви преговорите още през декември. По-късно европейски дипломати обещаха, че необходимият за това меморандум ще бъде представен на срещата през февруари. До този момент обаче за подписването на подобен меморандум не е постигнато формално съгласие. 

Забавянето не означава, че Европа се отказва от инициативата, коментират дипломати и от двете страни на океана. И все пак то рефлектира по-предпазливия подход към подобно начинание, възприет както от администрацията на президента Барак Обама, така и от Брюксел.

„Искаме да продължим с проекта единствено, ако сме сигурни, че европейците са също толкова сериозни, колкото бяха към темите, по които сме имали разногласия досега“, казва Майк Фроман, икономически съветник на президента Обама.

„Това, което не искаме да правим, е да стартираме 10-годишни преговори, които няма да ни отведат никъде“, допълва той.

Тонът на американския дипломат контрастира с ентусиазма, изразен от Дейвид Лидингтън, британският министър по европейските въпроси.

„Ползите са толкова огромни, че е равносилно да предадем бъдещите поколения, ако изпуснем тази възможност“, изтъква той. „Това е нещо, което наистина въодушевява премиера Дейвид Камерън“.

Привържениците на трансатлантическия съюз твърдят, че той не само ще подкрепи растежа от двете страни на Атлантическия океан, но и ще гарантира позицията на двете икономики в свят, където Китай неумолимо продължава икономическата си експанзия.

Митническите тарифи между двата пазара вече са на сравнително ниски нива. Реалната полза от подобно споразумение обаче се крие във взаимното признаване на двата различни регулаторни режима – от техническите стандарти за безопасност на автомобилите до безопасността на храните.

Различните правила са причина произведени в САЩ продукти, съдържащи генно модифицирани организми, да не могат да се продават на европейския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
В случай, че някой от вас незнае. САЩ си купиха европа. Фалирала държава, която купи един континент, скоро всички останали. Американците влизат в Европа без визи и без всякакъв контрол, като у тях си. Всички секретни служби на Европа снасят на американските (ако някой не знае за контрола по летищата, ще му разясня). Позволяват си да се месят във вътрешната политика, както на ЕС, така и на отделните суверенни държави - справка България, Гърция, Великобритания. Защо им е договор, след като притежават всичко??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 8
lyusien
преди 11 години
До 5 - няма защо да чакаш 10- 15 години Светът е вече глобализиран По лесно е да стигнеш от София до Чикаго отколкото от Кърджали до Русе Търговски и финансови операции се извършват за минути по Интернет Светът е разделен на икономически зони и икономическата надпревара е жестока За каква война ми говориш Няма да има воина ще има само икономическа надпревара и която зона успее ще дирижира света Ти от кои искаш да си ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Моята позиция е подобна. Така мислят хора които са трудно манипулируеми, а те са малко вече. Виж lyusien в какъв възторг е. Искаме или не, скоро или след 10-15 години ще глобализират света.На това ще се противопостави само Изтока и част от Азия, може би Африка, но калъчката/war/ ще реши проблема :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Не конкурентни по какво? Цени и/или качество?По които и от двата критерия да е, дай по 5 стоки за пример.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 8
ABBA
преди 11 години
Този съюз е пълно малоумие!!САЩ на практика са фалирали ( локомотива Германия не е :) ).За какво са ни ГМО, тъпанарска култура, консуматорски телешки възторг, шистов газ и прочие *** ????!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 10
meto76
преди 11 години
Европа просто я е страх, че на този милиарден пазар от високо платежоспособни потребители европейските стоки няма да се конкурентни с американските.Това е проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 10
lyusien
преди 11 години
Вижте - това е близо милиарден пазар във които са съсредоточени над 50 % от богатствата на света - високи технологии иновации най -високата покупателна способност във света Това ще бъде ракетата на световната икономика Всеки политик които пречи на подобно икономическо пространство без граници мита такси бариери играе срещу собствените си избиратели Проблема генно модифицирани храни ? Щом Европа не ги иска ще ги купува останалия свят Но не пречете на всичко останало Кои са пречките -европеиски политици Ами просто ги разкарайте тези политици Те са пречки на прогреса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още