IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Еврото и търговията ще обезсмислят ЕС

Предимствата от членството в съюза са все по-незначителни заради задълбочаващата се интеграция в еврозоната и перспективата за свободна търговска зона със САЩ

08:15 | 29.01.13 г. 44
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Британският премиер Дейвид Камерън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският премиер Дейвид Камерън. Снимка: Ройтерс

Какъв е смисълът за една страна да е в Европейския съюз (ЕС), но извън еврозоната? Този въпрос не е толкова странен, колкото вероятно изглежда на пръв поглед. Това всъщност е и въпросът, на който Великобритания ще отговори, ако проведе референдум за членството си в Съюза.

Откакто запазването на еврозоната се превърна в основен приоритет на общността, какъв е смисълът от членството в ЕС извън еврозоната, особено ако сте Великобритания? Поддръжниците на подобно членство обикновено изтъкват единния пазар като неоспорим аргумент. Тези ползи обаче са твърде преувеличени, коментира Волфганг Мунчао, анализатор на Financial Times, в коментар за изданието.

Ако британските гласоподаватели гласуват с „Не“ през 2017 г., напускането на страната ще отнеме около година, докато бъде договорено и още една или две години, докато бъде осъществено на практика.

Така че трябва леко да перифразираме първоначалния си въпрос – Какъв е смисълът от членство в ЕС извън еврозоната след 2020 г.?

Дотогава вероятно значението на единния пазар ще бъде подкопано от два фактора. На първо място е вътрешното напрежение. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд са се съгласиха да направят общо предложение относно бъдещата икономическа интеграция на еврозоната през май. То ще обхваща трудовите пазари, социалната сигурност и финансовата стабилност. С други думи еврозоната започва да развива единен пазар в единния пазар, който е ЕС.

Дори сегашното споразумение за банковия сектор да изглежда половинчато, в крайна сметка еврозоната ще постигне истински съюз, който покрива всички банки, предоставя пълни надзорни правомощия на Европейската централна банка (ЕЦБ) и гарантира всички депозити във валутния съюз. По този начин банковият съюз ще узурпира, каквито функции са останали на единния европейска пазар в сектора на финансовите услуги.

Освен това ще станем свидетели на натиск извън еврозоната от привържениците на идеята за свободна трансатлантическа търговска зона. Идеята не е нова, но напоследък изглежда получи нов тласък поради взаимния интерес, както от страна на САЩ, така и на ЕС.

Последна актуализация: 03:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

42
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
"защо днес не живеем поне 100 пъти по-добре, отколкото преди 100 години?"-----------------:)))Въпрос със силно понижена трудност! Защото сме много зле организирани и защото има прекалено много хора, които уж работят нещо, но всъщност не правят кой знае какво. ...Аааа виждам, че и ти си го казал - не е добра организацията. Е, няма как да не се съглася с това. Обаче аз имам отговор и на въпроса как да я подобрим прословутата организация (при това значително). И до няколко месеца и ти ще разбереш какъв е моят отговор на този въпрос. Така че, ако може още малко търпение - само още няколко месеца, може би около година - вече концепцията е напълно ясна, сега ми предстои "само" да я "облека и сервирам" в подходяща форма и начин :) .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
при положение, че бихме могли да живеем 1000 пъти по добре? Защо на брат ми му е трудно да отглежда трите си деца сега, въпреки много високата си заплата, а дядо ми Петър е имал 5 и не е имал никакви проблеми. Трябва някой ден да ти изпратя майка ми да ти надуе главата с обясненията си колко по-добре са живели тогава, храната им е била чиста и достатъчно и са имали много повече свободно време. Но въпросът ми беше, защо не живеем много по-добре. Преди време с едни колеги смятахме колко работни дни биха ни били достатъчни, за да живеем както сега, ако организацията на обществото беше по- добра. До повече от 10 - 12 дни годишно!!! въобще не успяхме да го докараме. Значи има някой, който много, ама много здраво ни яде от парите. Какво ли ще кажеш сега, въпреки, че съм сигурен, че знам. 100% ще е космическа мъдрост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Преди 100 години не е имало трактори, комбайни, автобуси, самолети, супертанкери, компютри, телефони, магистрали. Според теб, техническата революция, освен да замърсява въздуха за сакво служи? Едно време, като ги питаха дечицата в Русия кой е изобретил електрическата крушка те отговаряха - другаря Ленин и ние много им се смеехме.Нека сега ти задам един въпрос. Един най-обикновен багер от среден клас заменя труда на 400 души. За да свърши същата работа, която е вършил дядо му преди 100 години на багериста ще му е пределно достатъчно да работи 1 ден в годината. Един комбайн заменя труда на 1 000 човека. За да живее по същия начин, както преди сто години на комбайнера би му било достатъчно да работи по един ден на всеки 2 години. А има и машини, които са в пъти по-ефективни от багера, трактора или комбайна. Такива са супертанкерите, металургичните заводи и електроцентралите. Та питам те аз и отговор не искам, защо днес не живеем поне 100 пъти по-добре, отколкото преди 100 години,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Е сега вече съвсем не те разбрах (и не знам дали да се смея)! Да не искаш да кажеш, че преди 100 години българите са живели по-добре отколкото сега?! Ти имаш ли изобщо представа какво е било в България (и не само) преди 100 години (извън жълтите павета в София)? Нямаш ни най-малка представа какво е мизерия, а точно това е било в по-голямата част от България по това време!...А пък точно примера с визите е тотално неадекватен - първо, и сега българите могат да пътуват без визи в по-голямата част от Европа и второ, светът преди 100 години е бил доста по-различен по отношение на движението на хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Преди сто години ти на колко години беше? Мога да ти дам един пример от книгата на Георги Гълъбов "Хуморески". Знаеш ли, че преди 100 години българинът е можел да пътува из цяла Европа без визи, и дори без паспорт? Колко са били по-ниски данъците въобще няма смисъл да коментирам. Какво да се прави. Както е казал Сенека - понякога е по-добре да си мълчиш като ***, отколкото да се обадиш и да разсееш всякакви съмнения. Не ми се коментира повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 1 rate down comment 0
rainmaker
преди 11 години
извинявай ricco. това беше адресирано до nobel
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 1
rainmaker
преди 11 години
Веднага може да ти дам един пресен пример за демокрация в Европа. АКТА изобщо не видя бял свят след като голяма част от населението беше против и се мобилизираха на протести и подписки. И бързината и мащаба на протеста до голяма степен се дължи на интернет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Факт е, че сега се живее по-добре отколкото преди сто години, а за преди хиляда да не говорим. Факт е и че има повече свобода отколкото преди и също така е факт, че тези, които избираме да ни управляват се съобразяват много повече с нас. Така например, те не могат да ни вземат пряко данъци колкото им се иска и затова вземат заеми. Но вземането на заеми има предел (дори и математически) и когато той бъде достигнат (а той е достигнат), искат или не, ще трябва да вземат реални мерки. Което и става в момента, но просто не може да стане толкова бързо колкото ни се иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Ти сега какво си мислиш, че като има интернет някой ден ще станеш по-умен ли? Поумняване няма в тоя живот брато. Младият *** един ден ще стане стар ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
И пак не каза конкретна държава. Явно демокрацията е толкова силна, че ни е страх и името да и споменем даже. Споменахме само световната перачница на пари Швейцария. Случайно да ти е идвало наум, че само в Китай живеят двойно повече хора, отколкото в Европа и USA взети заедно. Или може би си мислиш, че Обама управлява нещо? Сигурен съм, че дори така често споменавания Бернанке е по-влиятелен от него. За малките държави, които така или иначе не могат да водят самостоятелна политика няма какво да говорим. Съвременната демокрация е правото на роба да си избере надзирател. Тя е избрана, защото е по-лесния и евтин начин за управление, а ако интернет имаше някакво значение щяха отдавна да са го спрели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още