IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Еврото и търговията ще обезсмислят ЕС

Предимствата от членството в съюза са все по-незначителни заради задълбочаващата се интеграция в еврозоната и перспективата за свободна търговска зона със САЩ

08:15 | 29.01.13 г. 44
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Британският премиер Дейвид Камерън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският премиер Дейвид Камерън. Снимка: Ройтерс

Какъв е смисълът за една страна да е в Европейския съюз (ЕС), но извън еврозоната? Този въпрос не е толкова странен, колкото вероятно изглежда на пръв поглед. Това всъщност е и въпросът, на който Великобритания ще отговори, ако проведе референдум за членството си в Съюза.

Откакто запазването на еврозоната се превърна в основен приоритет на общността, какъв е смисълът от членството в ЕС извън еврозоната, особено ако сте Великобритания? Поддръжниците на подобно членство обикновено изтъкват единния пазар като неоспорим аргумент. Тези ползи обаче са твърде преувеличени, коментира Волфганг Мунчао, анализатор на Financial Times, в коментар за изданието.

Ако британските гласоподаватели гласуват с „Не“ през 2017 г., напускането на страната ще отнеме около година, докато бъде договорено и още една или две години, докато бъде осъществено на практика.

Така че трябва леко да перифразираме първоначалния си въпрос – Какъв е смисълът от членство в ЕС извън еврозоната след 2020 г.?

Дотогава вероятно значението на единния пазар ще бъде подкопано от два фактора. На първо място е вътрешното напрежение. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд са се съгласиха да направят общо предложение относно бъдещата икономическа интеграция на еврозоната през май. То ще обхваща трудовите пазари, социалната сигурност и финансовата стабилност. С други думи еврозоната започва да развива единен пазар в единния пазар, който е ЕС.

Дори сегашното споразумение за банковия сектор да изглежда половинчато, в крайна сметка еврозоната ще постигне истински съюз, който покрива всички банки, предоставя пълни надзорни правомощия на Европейската централна банка (ЕЦБ) и гарантира всички депозити във валутния съюз. По този начин банковият съюз ще узурпира, каквито функции са останали на единния европейска пазар в сектора на финансовите услуги.

Освен това ще станем свидетели на натиск извън еврозоната от привържениците на идеята за свободна трансатлантическа търговска зона. Идеята не е нова, но напоследък изглежда получи нов тласък поради взаимния интерес, както от страна на САЩ, така и на ЕС.

Последна актуализация: 03:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Нобел,историческите аргументи са хлъзгаво нещо - това, че преди сме се справяли без централизирано ръковоство, в един децентрализиран свят, не значи, че и сега, в един глобализиран свят ще можем. ...Освен това, приеми го както искаш, но има мнения, че преди, грижата за развитието на човечеството в правилната посока и по правилния начин е имал лично Бог. Онзи Бог описан в разказа на Айзък Азимов "Последният въпрос" ( http://chitanka.info/text/13012-poslednijat-vypros ).П.П.Момчета, чудесен спор се е получил!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Е, благодаря ти, ти ме успокои вече. Сега вече съм напълно наясно какво е бъдещето на Евросъюза. Той си го е казал другарят Маркс още в края на 19 век - всичко трябва да се ръководи и планира централно. А и как иначе? Ако ги няма всичките комитети за защита на потребителите нали гадните частници ще ни изпоизтровят. За това - всичко под контрол. Да живеят чиновниците в Брюксел. Те са нашите спасители, защото ние сме толкова жалки и беззащитни, че въобще не ми е ясно как сме се справяли хилядолетия наред без тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Абе мислех да приключим темата, обаче ти говориш за някакви невероятни идеали. Каква е истината - магазини пълни с продукти от ГМО. Това не е само при нас. Мляко? Това, което пием и ядем от магазина няма нищо общо с млякото. Защо това е така? Знаеш ли, че след бума на СПИН-а и РАК-а в момента следва бум-а на алергиите. Хората са много облъчени, че ядяли буклуци. Алергиите всъщност са предизвикани от консервирания начин на живот. Здравия човек има нужда от микро организмите в природата (които ги има, в натуралното мляко и месо) за да изгради нещо като имунитет срещу алергените. Какво става обаче? Заради всички химии, и методи за "свръх чисти продукти", новото поколение не може да отиде на излет в дивата природа, защото всяко вдишване го кара да киха, обрива или даже да не може да диша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 2
Боян
преди 11 години
бюрократите за едно по-добро общество в хармония с природата. Но както казах и в началото всяко нещо си има цена. Лично аз с удоволствие бих я платил. Който не му харесва да ходи в Китай щом си мисли, че там всичко е розово прав му път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Аз не съм за бюрокрацията, предполагам има много лапачи там. НО големият проблем на КАПИТАЛИЗМА е че се стреми да намали цената на всяка една стока без значение по какъв начин или дали вреди на потребителите, целта е ПЕЧАЛБАТА. Та целта на чиновниците в Брюксел е да доведът до минимум този недостатък на капитализма, а именно чрез някой регулации. Вярно тези регулации си имат своята цена и повишават цените на стоките, но си имат и много ползи за здравето климата, екоравновесието и т.н. За пример като започнем от храната с био земеделие, до всекидневните стоки на обикновените потребители. След това за въздуха предполагам никой не иска да живее като в Пекин смрад, мизерия и отрова. Ред други неща и като стигнем до екологията. От как човек съществува той се развива като унищожава природата, на това вече трябва да се сложи край, стигнали сме до стадий при който може да си позволим да се слеем с природата в хармония, но философията на капитализма не го допуска, а точно за това се борят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 3
nobel
преди 11 години
И в такъв случай какъв е смисълът на живота за евробюрократите щом така или иначе се отваряме? Вероятно ще позволяват всяка сутрин на слънцето да изгрява, а на вятъра да духа? Обясни ми какво работят тези хора, защото аз не мога да разбера какво друго правят, освен да "спускат директиви" и да се опитват да научат рибите да плуват, животновъдите - как се гледат кокошки и прасета, а зърнопроизводителите - жито. Непрекъснато се опитват да управляват някакви "еврофондове" с което съвсем осезателно пречат на пазарната икономика и ни връщат в ерата на развития социализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
С тебе имаме много различни погледи върху какво трябва да е икономиката. Това е нормално и е един вид конкуренция. Но можем да продължим да вадим един и същ довод и да го обесняваме по различен начин. Няма проблеми в това. Но все пак пост 11 имаше някои конкретни факти отностно органите на управление на ЕС. И дори ти въпреки, че каза, че нямало нищо вярно потвърди един от фактите ми. Няма лошо човек да вярва безусловно в добрите намерения на ЕС, но аз, както и много хора из европа (не само UK) започваме да губим доверие. Знаеш какво става когато има критична маса от не-доверие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 2
Боян
преди 11 години
Света върви към свят БЕЗ граници. Като разрешиха на корейците да внасят автомобили без мито да не би да ни прецакаха пак нас, световния лидер в автомобилостроенето? Не прецакаха големите страни да не изброявам, а ползите са за малките страни като нашата понеже цената на автомобилите ще падне. Но целта на ЕС не е да е затворена икономика от съветски тип, целта е да е отворена КОНКУРЕНТНА на световния пазар икономика. Конкуренцията ражда прогреса, а затворените икономика раждат регреса, корупцията, монопола и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Фалитите на изброените държави нямат нищо общо с квотите за някой стоки, които са главно в храните(ако не и само там). Тези фалити са предизвикани от финансовата свобода, затова и там ще се наложат "квоти" за да не се стига отново до такива аномалии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Няма ни едно вярно изречение в цялото ти изказване. Първо за Британия, да те са нетен донор, НО това е на пръв поглед реално те получават като финансови услуги като център за валутната търговия с Евро ОГРОМНИ СУМИ и точно това че ще ги изритат от там е причината да ревът като на умряло, чето статистиката да видиш както изнася британската икономика, 3/4 от износа са УСЛУГИ сещай се какви. Така за реакторите, първо за мен там са си виновни нашите политици, това че са се дали евтино си е стара тяхна черта. Ако под малкия и среден бизнес в България имаш в предвид търгашите дето ни деряха с 3-4 пъти надценка за в малките си неефективни магазинчета, ми много се радвам, че ги разориха, това бяха едни абсолютно неефективни обекти. Останалата част от дребния и среден бизнес в производството, туризма и услугите има огромни ползи от това, че сме в ЕС. За земеделието да не говорим за ползи там те са ОГРОМНИ. Целта на повечето регулации е да ядеш НОРМАЛНА храна, а не ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още