IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Еврото и търговията ще обезсмислят ЕС

Предимствата от членството в съюза са все по-незначителни заради задълбочаващата се интеграция в еврозоната и перспективата за свободна търговска зона със САЩ

08:15 | 29.01.13 г. 44
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Британският премиер Дейвид Камерън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският премиер Дейвид Камерън. Снимка: Ройтерс

Какъв е смисълът за една страна да е в Европейския съюз (ЕС), но извън еврозоната? Този въпрос не е толкова странен, колкото вероятно изглежда на пръв поглед. Това всъщност е и въпросът, на който Великобритания ще отговори, ако проведе референдум за членството си в Съюза.

Откакто запазването на еврозоната се превърна в основен приоритет на общността, какъв е смисълът от членството в ЕС извън еврозоната, особено ако сте Великобритания? Поддръжниците на подобно членство обикновено изтъкват единния пазар като неоспорим аргумент. Тези ползи обаче са твърде преувеличени, коментира Волфганг Мунчао, анализатор на Financial Times, в коментар за изданието.

Ако британските гласоподаватели гласуват с „Не“ през 2017 г., напускането на страната ще отнеме около година, докато бъде договорено и още една или две години, докато бъде осъществено на практика.

Така че трябва леко да перифразираме първоначалния си въпрос – Какъв е смисълът от членство в ЕС извън еврозоната след 2020 г.?

Дотогава вероятно значението на единния пазар ще бъде подкопано от два фактора. На първо място е вътрешното напрежение. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд са се съгласиха да направят общо предложение относно бъдещата икономическа интеграция на еврозоната през май. То ще обхваща трудовите пазари, социалната сигурност и финансовата стабилност. С други думи еврозоната започва да развива единен пазар в единния пазар, който е ЕС.

Дори сегашното споразумение за банковия сектор да изглежда половинчато, в крайна сметка еврозоната ще постигне истински съюз, който покрива всички банки, предоставя пълни надзорни правомощия на Европейската централна банка (ЕЦБ) и гарантира всички депозити във валутния съюз. По този начин банковият съюз ще узурпира, каквито функции са останали на единния европейска пазар в сектора на финансовите услуги.

Освен това ще станем свидетели на натиск извън еврозоната от привържениците на идеята за свободна трансатлантическа търговска зона. Идеята не е нова, но напоследък изглежда получи нов тласък поради взаимния интерес, както от страна на САЩ, така и на ЕС.

Последна актуализация: 03:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Аз държа ако има Европейски единен пазар, стоките от далечния изток да влизат С ОСОБЕНО ГОЛЕМИ МИТА. Иначе за какво е този единен пазар. Дай да го разтурим и да направим СВЕТОВЕН такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
"люшкаме от бум до фалит"Ирландия, Португалия, Гърция, Испания, Италия, Кипър - бум-фалит? Ти сам го каза: добър способ за контрол на някой видове продукция. В чия полза обаче? Очевадно е, че нито има полза за повечето държави, нито има особена стабилност. Според данни изложени тук в Инвестор, търговската ни дейност със страните от останалия свят се е повишила в сравние с тази за ЕС, каито сме член. Всъщност няма нужда от политически заложени квоти, защото страните сами знаят от кое имат нужда и знаят как и с кого да се договорят за да го получат. Квотите са от едно време от миналия век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Ако не бяхме в ЕС предполагам си мислиш, че щяхме да изнасяме колкото си пожелаем? Виж как е с Русия? А квотите са много добър способ за контрол на някой видове продукция, едно от най-важните неща е да има стабилност не да се люшкаме от бум до фалит постоянно в различни региони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Обзема ме тиха радост като чета какви предимства ни дава членството в ЕС и достъпът до европейските пазари. И безкрайно съжаление, към горките китайци, които нямат никакъв достъп до това неземно благо. Така ми се иска да си купя нещо китайско в магазина или да се повозя на корейска кола, дори да е такси, ама няма как да се случи. За тях - нещастните европейският пазар е затворен. Къде ли си продават стоките?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
deant
преди 11 години
И още нещо, някой от вас да помни избори за членове на Европейската Комисия? Не ЕП - защото ЕП е нещо като нищо -решенията са му препоръчителни, а в самия него няма уникална опозиция ( в истинския смисъл на думата) - там има само една идея, което го прави повече като симпозиум (или пътуващ цирк, както му викат някой заради невероятното количество пари което харчи всеки ден за да води заседания из цяла европа). Кое от нещата, които казвам не е факт?? (старая се да говоря само с факти)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 5
deant
преди 11 години
Значи Европа ни защитава нас, а? Затова едно от условията беше да затворим половината си реактори. Друго условие е задължително да правим и изкупуваме зелена енергия. Отворените граници действат страхотно, първо като цунами се изляха невероятен брой огромни компании, които унищожиха малкия и дребен бизнес, задушиха земеделието и животновъдството с огромни вълни от регулации и бюрокрации. Егати защитата. Огледай Британия ПО-ДОБРО, те са НЕТЕН донор на средства в ЕС!!! Само заради отказа си да прехвърлят цялата влас на Брюксел биват мачкани и обвинявани. Всъщност Британия получава МНОГО по-малко от нас от ЕС, но получава 75% от законите си от ЕС, това ги дразни и аз напълно ги разбирам!!! Една от основните тези в дебата за ЕС е, че Британците искат всяка държава да запази 100% от законодателната власт в собствените си парламенти. Не всички държави са като България с продажни политици. И ако пък е вярно обратното, тогава какви са тея в Брюксел??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
d333
преди 11 години
Бояне, а защо ония от Брюксел ни налагат квоти за износ на някои стоки в другите европейски страни? Какво ги притеснява, а? :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
d333
преди 11 години
Бояне, а защо ония от Брюксел ни налагат квоти за износ на някои стоки в другите европейски страни? Какво ги притеснява, а? :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
FNM
преди 11 години
Ами да се махат. Вече се оформят няколко световни центъра на влияние и власт и ако Европа иска да бъде един от тях, трябва да се обедини в една конфедерална държава, иначе винаги ще е зависима от ветровете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
Боян
преди 11 години
И кое му е абсурдното да се решава от Брюксел? Поне така имаме някакъв шанс да си защитим интересите, ако не ни защитава Брюксел кой ще ни защити я да чуем? За малка държава като нас няма друг шанс. Истината е такава че Великобритания не иска да дава нищо на Европа иска само да взема, но без да си делегира никакви правомощия на Брюксел, все пак са пионка на САЩ. Ако бяха Европейци щяха да работят за общото благо, но те не са, те са просто слуги на САЩ нищо повече, ако не са САЩ да им изкупуват дълга досега да са банкрутирали отдавна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още