IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Еврото и търговията ще обезсмислят ЕС

Предимствата от членството в съюза са все по-незначителни заради задълбочаващата се интеграция в еврозоната и перспективата за свободна търговска зона със САЩ

08:15 | 29.01.13 г. 44
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Британският премиер Дейвид Камерън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският премиер Дейвид Камерън. Снимка: Ройтерс

Какъв е смисълът за една страна да е в Европейския съюз (ЕС), но извън еврозоната? Този въпрос не е толкова странен, колкото вероятно изглежда на пръв поглед. Това всъщност е и въпросът, на който Великобритания ще отговори, ако проведе референдум за членството си в Съюза.

Откакто запазването на еврозоната се превърна в основен приоритет на общността, какъв е смисълът от членството в ЕС извън еврозоната, особено ако сте Великобритания? Поддръжниците на подобно членство обикновено изтъкват единния пазар като неоспорим аргумент. Тези ползи обаче са твърде преувеличени, коментира Волфганг Мунчао, анализатор на Financial Times, в коментар за изданието.

Ако британските гласоподаватели гласуват с „Не“ през 2017 г., напускането на страната ще отнеме около година, докато бъде договорено и още една или две години, докато бъде осъществено на практика.

Така че трябва леко да перифразираме първоначалния си въпрос – Какъв е смисълът от членство в ЕС извън еврозоната след 2020 г.?

Дотогава вероятно значението на единния пазар ще бъде подкопано от два фактора. На първо място е вътрешното напрежение. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд са се съгласиха да направят общо предложение относно бъдещата икономическа интеграция на еврозоната през май. То ще обхваща трудовите пазари, социалната сигурност и финансовата стабилност. С други думи еврозоната започва да развива единен пазар в единния пазар, който е ЕС.

Дори сегашното споразумение за банковия сектор да изглежда половинчато, в крайна сметка еврозоната ще постигне истински съюз, който покрива всички банки, предоставя пълни надзорни правомощия на Европейската централна банка (ЕЦБ) и гарантира всички депозити във валутния съюз. По този начин банковият съюз ще узурпира, каквито функции са останали на единния европейска пазар в сектора на финансовите услуги.

Освен това ще станем свидетели на натиск извън еврозоната от привържениците на идеята за свободна трансатлантическа търговска зона. Идеята не е нова, но напоследък изглежда получи нов тласък поради взаимния интерес, както от страна на САЩ, така и на ЕС.

Последна актуализация: 03:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 4 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Има, има! Е, не е навсякъде като в Швейцария, но все пак има и даже смятам, че се засилва. Просто такава е тенденцията и то от векове - от авторитаризъм към все повече демокрация. А сега, с наличие на интернет нещата могат да се ускорят значително. Нужно е само да се намери начин да се използва по-добре потенциала на интернет. И ще се намери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Демокрация ли? Я ми припомни къде в света все още има демокрация, че аз нещо не се сещам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 3
Ricco
преди 11 години
Е, чак да започне да поръчва музиката няма да може. Хубавото на света е, че все още никой не е успял да узурпира цялата власт и докато това е така (а то ще е така докато има демокрация) няма опасност от чак такива черни сценарии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Поставяш много интересен въпрос. Кой има пари в момента? Съединените щати? Въпреки, че те печатат доларите, пак имат отрицателно количество пари, защото имат доста дългове. Отговорът на въпроса кой държи парите на света ще научим много скоро, защото той ще започне да поръчва и музиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
За българина е най-лесно да предаде всичко и да се остави на този с най-добрата оферта. Не е проблем, бедни сме - нормално е. Само че англичаните не мислят така. А те са далече от определението за беден по което сравняваме България нали? Дали Англия ще обеднее ако излезе от ЕС е много интересен въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 11 години
Въпросът е какво е добре за България от трите алтернативи : ЕС , Османската доктрина на Ердоган или Империята на Путин . Това за самостоятелна политика на България е дъвка за наивници . Най-брутално го е казал другаря Т.Живков : "Може да решава тоя който има пари бе ! Щом няма пари какво ще решав ти бе ? Щом нямаш пари ти нямаш право да решев бе "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Да много съм съгласен с теб. "Не всички държави са като България с продажни политици. И ако пък е вярно обратното, тогава какви са тея в Брюксел??"И защо ЕС не иска Лондон да прави референдум. Не е ли това изконно право на демокрация? Може отговорът да е ДА. Явно на ЕС им се струва, че има голяма вероятност да не е и това ги прави нервни. Защо? Срив на доверие. Това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 11 години
А ти може да останеш тук и да се радваш на солидарността и любовта с която те обгръщат строителите на модерна Европа. Следобеда най вероятно няма да съм пред компа, затова ще ти кажа лек ден и ще завърша с цитат на колегата Нобел по друга тема :" Все повече се убеждавам, че западът няма никакъв интерес ние тук да се развиваме и да живеем по-добре. Ще им секне евтината работна ръка. А наличието на евтина работна ръка е удобно плашило и за собствените им работници. И винаги има някой, който да е виновен за икономическите проблеми."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
А иначе, по темата, в британската позиция (така както е описана в тази статия) има логика. Британските политици имат вековен опит и вековни рефлекси в отстояването на своите интереси и ако те се замислят да напуснат ЕС, това може да се разглежда като един сигнал, че в ЕС може би има нещо гнило. Разбира се, може и да става въпрос за "най-банален" (държавен) егоизъм и стремеж да се печели по начина по който например печели Швейцария - от една страна има достъп до европейските пазари, но от друга, чрез относително по-голямата си независимост, има възможност да печели по начини по които ако беше в ЕС нямаше да може. Например в областта на финансите и сенчестите банкови операции. То комай и британския случай е такъв - цялата дандания най-вероятно е за да може финансистите да продължат да го карат както досега. Но ако за Британия това може и да е добър ход, за нас съвсем, съвсем не важи същото. Още повече като имаме предвид, че нашите институции сигурно щяха да ни съсипят ако не бяхме в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 2
Боян
преди 11 години
Всеки си има принципи, като не ви отърва прав ви път, скоро ще махнат визите за Америка, това е "най-свободната" страна там всичко е страхотно няма никакви ограничения за нищо, но ако пък решите да заложите на невероятния икономически колос Китай, няма да имате никакви проблеми да се изселите. В азиатския тигър всичко е перфектно, няма никакви ограничения храната и въздуха са страхотни, няма заболявания и алергии. Там "безпроблемно" ще си мърморите и съм сигурен, че свободното гражданско общество там ще ги приветства. Там няма никаква бюрокрация и съдбата на различните хора се определя от тях самите, а понеже вашите способности са като гледам много големи, това ви гарантира безгрижен и щастлив живот :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още