IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плюсове и минуси на трансатлантическия съюз

ЕС и САЩ трябва да успеят да преодолеят стереотипите, залегнали в регулаторните и политическите им системи

08:58 | 02.04.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 12.727272033691406px; line-height: 20px;">Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Почти две десетилетия, след като идеята за първи път получи публичност, през миналия месец Съединените щати и Европейският съюз (ЕС) се съгласиха да започнат преговори за създаване на механизъм за трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (TTIP).

Стартирането на инициативата в началото на 2015 г. има за цел да подкрепи растежа на икономиките от двете страни на Атлантическия океан с 0,5% на година като в същото време създаде нови работни места, пише Робин Ниблет, директор на Chatham House, в коментар за ProjectSyndicate.

Въпреки че и двете страни се стремят да елиминират оставащите митнически тарифи в двустранната търговия, основната идея е да бъдат премахнати немитническите бариери – технически и санитарни стандарти и регулации, които спъват развитието на икономическите връзки.

По-тясното регулаторно сътрудничество може също така да помогне на САЩ и ЕС да се противопоставят „на все по-нечестната конкуренция“ - по думите на редица западни бизнес лидери – от страна на Китай, както на вътрешния, така и на външния пазар.

Според последния доклад на работната група за растежа и заетостта във Вашингтон подобно споразумение „трябва да бъде проектирано така, че с времето де може да еволюира в посока на все по-интегриран трансатлантически пазар“.

Групата препоръчва създаването на „постоянен механизъм за диалог и сътрудничество“ по регулаторните въпроси и немитническите бариери, както и на „рамка за идентифициране на възможности за по нататъшно регулаторно сътрудничество“.

Подобен предпазлив подход е оправдан като се има предвид, че някои от основополагащите принципи зад регулаторните механизми от двете страни на океана са коренно различни, а в определени случаи дори си противоречат.

ЕС например отдавна спазва „предпазния принцип“, забраняващ продажбата на продукти, за които има съмнение, че могат да навредят на човешкото здраве, дори в случаите, когато научните изследвания не са изчерпателни.

Спазването на този принцип илюстрира отказа на европейските власти да позволят вноса на генно модифицирани храни от САЩ, където те се консумират масово.

Последна актуализация: 08:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 4
deant
преди 11 години
братле не си разбрал правилно. Не Великобритания е троянски кон. Брюксел са тези, който предават цяла Европа на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
SS-23
преди 11 години
Всичко е по план! http://***.youtube.com/watch?v=E_cm98ZT7t8Защо обаче, защо Германия и Франция се поддават...защо не се учат от историята??? Толкова ли е голямо влиянието на троянският кон-Великобритания?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
edimi
преди 11 години
Неизбежното се случва. Бавно, но сигурно, ни "насочват" по "правия път". Чакаме да раздадат само баркодовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още