IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плюсове и минуси на трансатлантическия съюз

ЕС и САЩ трябва да успеят да преодолеят стереотипите, залегнали в регулаторните и политическите им системи

08:58 | 02.04.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 12.727272033691406px; line-height: 20px;">Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

 

Водещи американски конгресмени подчертават, че евентуално успешно споразумение с ЕС трябва да отвори европейския пазар за американските селскостопански продукти.

Друг потенциален източник на напрежение са стандартите за защита на личната информация. Тези различия може да попречат на отварянето на дигиталния пазар. През последните седмици няколко големи щатски технологични компании, включително Google и Facebook, бяха обвинени, че лобират агресивно Европейския парламент (ЕП) да се откаже от плановете си за ново затягане на правилата за защита на личната информация в ЕС.

Трето предизвикателство се крие в дълбоко вкоренения в Европа скептицизъм към финансовите пазари. Денят, след като американският президент Барак Обама обяви стартирането на преговорите за трансатлантическия съюз, Европейската комисия (ЕК) публикува предложението си за въвеждане на такса върху финансовите транзакции, която определено ще повиши разходите на щатските банки, опериращи на европейските пазари.

През 1992 г. европейските страни успяха да създадат Единния европейски пазар не чрез хармонизация на всички стандарти и регулации, а чрез съгласие за взаимно признаване на регулаторните режими. Ако даден продукт получи одобрение за разпространение в страна членка на ЕС, то той се счита за достатъчно безопасен за продажба в останалите.

Подобна политика на „взаимно признаване“ може да се окаже ключът към успешните търговски преговори между САЩ и ЕС. За целта обаче двете страни трябва да успеят да преодолеят стереотипите, залегнали в регулаторните и политическите им системи.

Въпреки че за момента трансатлантическите мита се равняват средно на едва 3% до 5%, премахването им ще има чувствителен ефект върху достигащата 650 млрд. долара на година  двустранната търговия. Опростяването на митническите процедури и отварянето на пазарите на публичните поръчки също ще донесе ползи.

Трансатлантическото партньорство, което трябва да заработи през 2015 г., може и да не е революционното и всеобхватно споразумение, за което много наблюдатели се надяваха. То обаче ще е ключова стъпка към един по-интегриран трансатлантически пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 4
deant
преди 11 години
братле не си разбрал правилно. Не Великобритания е троянски кон. Брюксел са тези, който предават цяла Европа на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
SS-23
преди 11 години
Всичко е по план! http://***.youtube.com/watch?v=E_cm98ZT7t8Защо обаче, защо Германия и Франция се поддават...защо не се учат от историята??? Толкова ли е голямо влиянието на троянският кон-Великобритания?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
edimi
преди 11 години
Неизбежното се случва. Бавно, но сигурно, ни "насочват" по "правия път". Чакаме да раздадат само баркодовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още