fallback

Графика на деня: Сингапурското чудо на Ли Куан Ю

За сингапурците Ли е бил като "Джордж Вашингтон и Уинстън Чърчил едновременно", твърди министърът на външните работи К. Шанмуган

14:07 | 23.03.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Сингапур може да се похвали с една от най-значимите истории на икономически успех в света. Страната дължи голяма част от своя успех на прагматичното правителство, наследство на Ли Куан Ю, който почина на 91 години. Той се оттегли от премиерския пост през 1990 г., но влиянието му оформя правителствената политика до смъртта му на 23 март 2015 г. и ще продължава да го прави и в бъдеще, пише The Economist.

Роден в британската колония Сингапур, младият Ли преживява унижението на колониалната сила от Японската империя и трудните години на японската окупация.

Брилянтен студент, той следва в Лондон и Кембридж след войната и се завръща в Сингапур, за да застане начело на антиколониалната борба и съосновава People’s Action Party (PAF), която управлява Сингапур и до ден днешен. Ли е нейният водач и премиер на Сингапур, когато градът печели самоуправлението си от Великобритания през 1959 г. Той вкарва Сингапур в обединението с Малайзия през 1963 г. и след раздялата им през 1965 г. като малка, уязвима независима страна. Благоустройството и реда на Сингапур му печелят възхищение на Изток и на Запад и могат да бъдат разглеждани като модел за подражание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:31 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още