IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щетите от земетресението в Непал може да достигнат 5 млрд. долара

Сумата се равнява на 20% от БВП на бедната азиатска страна, посочва IHS

09:17 | 27.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономическата цена на опустошителното земетресение в Непал, което отне живота на най-малко 3 200 души досега, а хиляди бяха ранени, може да надхвърли 5 млрд. долара, което се равнява на 20% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, посочва в доклад IHS.

"С оглед на бързо нарастващия брой на загиналите и очакванията за пострадалите от земетресението в Непал икономическото въздействие върху страната е тежко", каза Раджив Бисвас, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион в IHS.

"Общите дългосрочни разходи за реконструкции в Непал чрез използване на подходящите строителни стандарти за уязвимия към тежки земетресения регион може да надхвърлят 5 млрд. долара", добави той, цитиран от CNBC.

Мощно земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер удари в място между столицата Катманду и град Покхара около обяд в събота, срутвайки хиляди сгради и разрушавайки вековни паметници на културата, транспортна и комуникационна инфраструктура.

"Стандартът на жилищното строителство в Непал е изключително нисък, което е и причината щетите за сградите да бъдат изключително тежки", посочи Бисвас. "Бидейки бедна страна, капацитетът на Непал за финансиране при бедствия и усилията за дългосрочно възстановяване са изключително ограничени".

БВП на глава от населението на Непал възлизаше на 694 долара през 2013 г. по данни на Световната банка в сравнение с 1 497 долара в съседна Индия и 6 807 долара в Китай.

"Координираната международна помощ при бедствия и дългосрочната програма за реконструкция ще трябва да се финансират от двустранна помощ от донори и широкопрофилни институции, като Организацията на обединените нации", изтъкна още той.

Правителствата и агенциите за помощ търсят варианти за подпомагане на Непал, като Индия, Китай, Пакистан и САЩ оглавяват международните усилия.

Въпреки това спасителните операции бяха възпрепятствани от серия от вторични трусове и неблагоприятни климатични условия. Значителните щети на пътната мрежа отрязаха достъпа до селските райони и се превърнаха в тежко предизвикателство за хуманитарните работници.

"Нашият персонал шофира, доколкото е възможно, и минава останалата част от пътя пеша. Отнема до 6, 7, 8 часа за някои от нашите екипи да стигнат до областите, към които са се насочили", отбеляза Марк Смит, старши директор по спешните въпроси към международната организация Световна визия. "Получаваме предварителна информация, но ще отнеме 2-3 дни преди да успеем да мобилизираме тези селски райони поради ситуацията с достъпа".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още