fallback

Китайските акции продължиха с негативната си тенденция

Търговията на останалата част от борсите в Азия беше смесена в последния ден от седмицата

10:59 | 03.07.15 г. 2

Китайските акции продължиха драматичното си поевтиняване от предната сесия и в петък, като индексът Shanghai Composite загуби около 7% по-рано през деня, съобщава CNBC.

В останалата част от региона песимистичните настроения преобладаваха след разочароващия доклад на САЩ за нестопанската заетост и приближаването на референдума на Гърция в неделя.

Американските индекси преминаха в леко отстъпление, след като смесените данни за работните места охладиха икономическите перспективи пред САЩ. Индексът Dow Jones Industrial Average завърши със спад от 0,16%, а S&P 500 и Nasdaq останаха почти без промяна.

Заетостта извън селскостопанския сектор в Щатите е нараснала с 223 хил. през юни след коригираните в посока надолу 254 хил. месец по-рано. Експертите очакваха 233 хил. нови работни места през миналия месец.

Борсата в Шанхай попадна в още по-негативна територия, като основният индекс Shanghai Composite в крайна сметка отбеляза спад от 5,4%. В момента пазарът е надолу с 27% в сравнение с пика от 12 юни въпреки все по-големите усилия на властите да повишат доверието на инвеститорите.

Сред губещите на борсата бяха строителните предприемачи China Vanke и Poly Real Estate, чиито акции поевтиняха с по 2%. Финансовите играчи също останаха твърдо на червено. Цените на акциите на Bank of China и China Construction Bank се понижиха също с по 2%.

Японският индекс Nikkei 225 финишира без особена промяна, отстранявайки по-ранните си загуби, след като големите печалби в банковия сектор помогнаха да се компенсира срива от почти 4% на индекса Fast Retailing.

Акциите на Fast Retailing – собственик на марката за дрехи Uniqlo, се сринаха заради спад от 11,7% на продажбите през юни.

Акциите на Sumitomo Mitsui Financial Group поскъпнаха с 2,3% след информацията, че компанията е изготвила план за намаляване на кръстосаното акционерно участие още преди есента. Новините помогнаха и на банковия сектор. Mizuho Financial и Mitsubishi UFJ Financial Group затвориха с ръстове от съответно 2,4% и 1,2%.

Производителят на индустриални роботи Fanuc също помогна да се ограничат загубите, след като акциите му поскъпнаха с 1,4%.

Австралийският индекс S&P ASX 200 загуби по-голямата част от печалбата си от четвъртък, след като се понижи с 1,1% заради ключовия сектор на ресурсите, който беше засегнат от спадащите цени на суровините.

Пазарният лидер BHP Billiton потъна с 1,5% заради срива от 6% на цените на желязната руда. Междувременно акциите на Rio Tinto и Fortescue Metals поевтиняха съответно с 1% и 4,7%.

Цените на акциите на енергийните играчи като Santos и Oil Search също спаднаха с 3,1% и 1,5% съответно, а акциите на Newcrest Mining поевтиняха с 2,6%.

След като продажбите на дребно не отговориха на очакванията за трети пореден месец, търговците на дребно като Myer и Harvey Norman отбелязаха спад от по 1%. JB Hi-Fi обаче възстанови загубите си в края на деня и затвори с повишение от 0,15%.

Южнокорейският индекс Kospi сложи край на трите поредни дни повишение, като отбеляза скромен спад от 0,1%.

Акциите на Samsung Electronics също поевтиняха с 2,4%, докато цените на акциите на Hyundai Motor и Posco се понижиха съответно с 0,4% и 1,1%.

Сред най-добре представилите се беше производителят на закуски Orion Corp, който отбеляза ръст от 3% въпреки информацията от Ройтерс, че компанията не е била сред избраните за продажбата на южнокорейското подразделение на Tesco – Homeplus.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:13 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още