fallback

Бизнесът в Япония трябва да има цели за назначаване на жени на ръководни постове

С този план страната ще се бори и за равноправие, и с недостига на работна сила

21:30 | 28.08.15 г. 63
Автор - снимка
Създател

Японските депутати одобриха закон, изискващ от големите компании да си поставят цели за наемане или повишаване на жени на мениджърски позиции, предаде Асошиейтед прес, цитирани от БТА. Освен това тези цели ще трябва да се оповестяват публично.

Законът, приет днес с 230 гласа "за" и 1 "против" в Камарата на съветниците, има за задача да насърчи по-голямото равенство на половете и да пребори недостига на работна сила, възникващ от застаряването и намаляването на населението в Япония.

Решението съвпадна с международна конференция, представяща ангажимента на премиера Шиндзо Абе да увеличи дела на жените на ръководни позиции до 30 процента. По този показател в момента Япония изостава от повечето други промишлено развити страни.

Днес и утре Токио е домакин на международна конференция за жените под егидата на премиера Шиндзо Абе, който им е обещал по-активна роля в работата - волунтаристична политика с все още ограничени последици, посочва Франс прес.

Новият закон няма отношение към неприлагането на вече съществуващите изисквания за компаниите да плащат еднакво за една и съща работа. Освен това от работодателите се изисква само да си поставят цели за жени мениджъри, а не да ги изпълняват, уточнява АП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:20 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още