IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин е похарчил 1,5 трлн. юана за подкрепа на борсите

Освен мащабната интервенция властите прилагат и данъчни облекчения и нови мерки за сигурност

16:54 | 08.09.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Пекин е похарчил 1,5 трлн. юана за подкрепа на борсите

Сривът на местните борси е причинил сериозни разходи за властите в Китай. Около 1,5 трилиона юана (около 211 млрд. евро) е изпомпала държавата на фондовите пазари. Тази сума цитира информационната агенция Bloomberg от доклад на американската инвестиционна банка Goldman Sachs.

Само през август така нареченият "национален отбор" (държавни инвестиционни посредници, взамни фондове и други институционални инвеститори) е похарчил около 600 млрд. юана - около девет процента от стойността на всички свободно търгувани ценни книжа на китайските борси, показва докладът на Goldman Sachs. Освен това са прекалени притесненията на инвеститорите за възможността китайското правителство отново скоро да се раздели с придобитите акции, твърдят от банката.

Причината за тази мащабна интервенция са последните колебания на фондовите борси в Китай. След като водещият индекс в Шанхай нарасна от миналото лято с повече от 150%, тъй като инвеститорите закупуваха големи количества акции, в средата на юни последва катастрофален спад от повече от 40 на сто. 

Междувременно станаха известни и нови мерки, с които китайското правителство възнамерява да стабилизира вътрешните пазари. Който в бъдеще възнамерява да притежава акции в продължение на повече от една година, вече няма да дължи данък върху дивидентите, обяви в понеделник Министерството на финансите на своя уебсайт.

Инвеститорите, които задържат акциите си за повече от един месец, ще плащат наполовина по-ниски данъци от досега дължимите. Само за спекулантите, които притежават ценни книжа за по-кратко от един месец, ще се прилага пълната данъчна ставка.

В допълнение към данъчните стимули на фондовите борси в Шанхай и Шънджън ще бъде вграден и нов механизъм за сигурност. Ако курсовете скочат или паднат с над 5 процента в сравнение с нивото на затваряне в предишния ден, търговията ще бъде преустановявана в продължение на 30 минути, за да не бъдат изложени на рискове инвеститорите, съобщи борсовият оператор на страната в началото на седмицата. А спад или ръст от над 7 процента ще води до прекъсване на търговията до края на деня. 

По-рано Пекин се опита да овладее пазарните турбуленции с различни мерки. След като изкупуването на акции не даде резултат, бяха намерени изкупителни жертви, включително един журналист и един служител на Комисията по ценните книжа и фондовите борси, които бяха принудени да признаят по телевизията, че носят отговорност за катастрофата. В последните дни фондовите борси отново поеха нагоре, а индексът на сините чипове в Шанхай нарасна с почти три процента.

Повече за китайската икономика четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
ее голеа раота, Сашш до са са спасявали за 16 трилиона, значи тея имат още много мегдан до там и то в юани ..... те могат да си ги печатат колкот си искат, също както пичовете в сашшш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още