fallback

Графика на деня: Какво всъщност означава Транстихоокеанското партньорство?

В понеделник 12 страни от тихоокеанския регион договориха условията по ключовото търговско споразумение

11:16 | 07.10.15 г. 9

Търговските министри от 12 страни от тихоокеанския регион, включително САЩ, Япония, Мексико и Виетнам, в понеделник договориха условията по Транстихоокеанското споразумение (ТРР) - ключова сделка за свободна търговия, описвана като най-амбициозното дело за цяло едно поколение, коментира Quartz. Какво обаче означава споразумението изобщо?

Ако всички участници ратифицират споразумението и го въведат в сила, тарифните бариери ще паднат, което ще намали разходите за търговия между тях. Споразумението обаче се занимава с широк спектър от други закони, които засягат бизнеса, включително установяването на стандарти за трудови и екологични регулации, третиране на интелектуалната собственост и възможността за оспорване на решенията на националните правителства от чужди компании.

Всички тези стъпки целят да насърчат икономическия растеж във включените страни и потенциално да се преборят с доминантната роля на Китай в световното производство. Критиците обаче се опасяват, че споразумението, договорено до голяма степен в тайна, може да даде на корпорациите и твърде много власт за сметка на служителите и отделните страни.

Ще трябва да изчакаме представянето на споразумението, за да видим дали тези страхове са реалистични.

За самата сделка често се твърди, че засяга „40% от световната икономика“, но тази цифра е въз основа на изчисление на БВП на включените страни. Реалната търговия на стоки по силата на ТРР е около 13% от световната:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:42 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още