fallback

Валутните резерви на Китай намаляват с 87,2 млрд. долара през ноември

Понижението е най-голямото след рекордния месечен спад през август

18:01 | 07.12.15 г. 8

Валутните резерви на Китай, които са най-големите в света, намаляват с 87,2 милиарда долара през ноември до 3,44 трилиона долара, сочат данни на централната банка, цитирани от Ройтерс.

Намаляването на валутните резерви е най-голямото след рекордния месечен спад през август, възлизащ на 93,9 милиарда долара. През октомври бе отчетено повишение с 11,4 милиарда долара. 

"Подновеният отлив на капитали изглежда предимно е движен от нарасналите очаквания за обезценяване на юана“, посочва Джулиан Еванс-Причард от (Capital Economics).

„Повишаването на лихвите в чужбина заради нарасналата вероятност Федералният резерв на САЩ да вдигне лихвените проценти също ще засили натиска върху изтичането на капитал“, допълва той.

Китай изненадващо обезцени юана на 11 август, което предизвика отлив на капитали заради опасения, че втората по големина икономика в света ще отчете по-голямо забавяне, отколкото се предполага, както и заради притесненията, че Фед вероятно ще вдигне основните си лихви.

Златните резерви на Китай възлизат на 59,52 милиарда в края на ноември спрямо 63,26 милиарда долара в края на октомври, посочва на сайта си китайската централна банка. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:31 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още