IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се обяви за „по-гъвкава” парична политика, за да насърчи растежа

Изявлението на законодателите идва след годишната конференция за определяне насоките на икономиката

16:50 | 21.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайските лидери възнамеряват да увеличат дефицита и да направят паричната политика "по-гъвкава". Това се твърди в изявление след среща на топ икономическите законодатели, което показва, че правителството подготвя още стимули, докато се бори да подкрепи забавящия се икономически растеж, съобщава Bloomberg.

Фискалната политика на страната трябва да бъде и "по-убедителна“, докато лидерите създават „подходящи парични условия за структурни реформи“, се казва още в изявлението, представено в края на правителствената конференция, на която се определя централна икономическа политика на страната. Според съобщението съотношението на дефицита трябва да бъде повишавано постепенно.

Обявлението на политиците идва, докато Китай се насочва към най-бавното си годишно разширяване от четвърт век. Шестте намалявания на лихвените проценти от централната банка от края на 2014 г. насам и финансовите стимули все още не са възстановили растежа, което накара политиците да възобновят фокуса си върху коригиране на проблемите с предлагането, като например свръхкапацитета.

„Разширяването на съотношението на фискалния дефицит е възможно най-добрият избор“, заяви Яо Уей, базиран в Париж икономист по въпросите на Китай към Societe Generale SA. “Повече гъвкавост в паричната политика означава повече облекчаване, дори като допълнение на фискалната политика“.

Политиците обещават и подкрепа на жителите на селските райони, които се опитват да закупят домове в градските зони, а освен това и ще насърчават строителните предприемачи да намалят цените.

Силното потребление и стабилните услуги се оказват недостатъчни, за да компенсират съпротивлението от срива на старите икономически сектори, работещи със стомана, въглища и цимент. Президентът Си Дзинпин заяви на 3 ноември, че средният годишен ръст не трябва да бъде под 6,5% през следващите пет години, за да се реализира целта на Китай за удвояване на производството от 2010 г. и на доходите на глава на населението до 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още