fallback

Индонезия планира данък върху продажбите на горива

Приходите ще финансират създаването на стратегически петролни резерви и разработването на възобновяеми енергийни източници

16:14 | 04.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Индонезия обмисля да въведе данък върху продажбите на горива, чрез който да се финансира създаването на стратегически петролни резерви и разработването на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), съобщи Bloomberg.

През декември Индонезия се върна в ОПЕК и сега страната полага усилия да гарантира енергийната си сигурност. 

Правителството в Джакарта може да наложи данък от 300 рупии (0,02 долара) на литър дизел и 200 рупии на литър други горива, включително бензин и самолетно гориво. Данъкът ще се плаща от търговци на дребно, включително от държавната енергийна компания PT Pertamina, както и от Total и от Royal Dutch Shell, заяви Судирман Саид, министър на енергетиката в интервю в понеделник.

„Трябва да имаме буфер, за да се справим с рисковете, когато цените падат или се покачват драстично“, обяснява той.

Индонезия, която е нетен вносител на петрол, в момента няма стратегически петролен резерв. Правителството на президента Джоко Уидодо иска да увеличи капацитета за съхранение, да насърчи зелената енергия и да подобри енергийната сигурност на Индонезия в дългосрочен план.

Министерството на енергетиката все още работи върху детайли от проектозакона и планира да го внесе заедно с преразгледания бюджет за 2016 г. Намеренията на властите включват още създаване на специална агенция, която управлява фондовете. Правителството ще обмисли и възможността данъкът да обхване и въглищата, за да може част от концесията, която плащат минните компании, да отиде към фонда.

„Компаниите имат маржове на печалба между 5 и 10% и може да ги използват, за да плащат данъка“, казва Саид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:28 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още