IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари приключиха седмицата със смесена търговия

След намесата от страна на властите китайските борси записаха ръстове

11:25 | 08.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските индекси не намериха единна посока в последния ден от първата седмица на 2016 г., когато китайските фондови борси разтърсиха както региона, така и останалите пазари по света, пише CNBC.

Основният китайски индекс Shanghai Composite финишира с 1,98% повишение, а по-малкият Shenzhen Composite добави 1%. CSI300, който обединява най-големите компании на борсите в Шанхай и Шънджън, приключи търговията с 2,04% нагоре, а хонконгският Hang Seng се повиши с 1,12%.

В четвъртък китайските регулатори отмениха системата за прекъсване на борсовата търговия, която беше задействана в четвъртък за втори път тази седмица. Тя се активира, когато някой от водещите индекси се понижи с 5% и тогава търговията спира за 15 минути. При регистриране на спад от 7% операциите на пазарите приключват за съответния ден. Това се случи в понеделник, след като инвеститорите реагираха на слабите макроикономически данни от Китай с разпродаване.

Освен това Bloomberg съобщи, че Пекин се е намесил на фондовите пазари чрез покупки на акции, за да овладее срива. Китайската централна банка повиши и референтния курс на юана за пръв път от 9 дни.

„Пазарните колебания показват, че никой не знае каква точно е политиката сега“, казват от сингапурската банка DBS. “Или дали самото правителство знае и е способно на приложи политиката, ако има такава. Посланието на пазарите беше силно и ясно – че е необходима повече яснота”, допълват анализаторите.

В Австралия пазарите първоначално последваха подема в Китай, но основният индекс ASX 200 в крайна сметка финишира с 0,39% спад.

Японският Nikkei 225 изтри 0,39%, а южнокорейският Kospi добави 0,7%.

На фона на лекото поскъпване на петрола акциите на енергийните компании се търгуваха смесено. В Австралия Woodside Petroleum, Oil Search и Santos отчетоха повишения в цените на акциите между 0,93 и 5,56%.

Акциите на японските Inpex и Japan Petroleum поевтиняха, след като министърът на икономиката Акира Амари заяви, че продължителният спад в цените на петрола, макар и лош знак за световната икономика, ще подобри японските търговски позиции.

В Южна Корея акциите на Samsung Electronics поскъпнаха с 0,69% въпреки разочароващите резултати през четвъртото тримесечие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още