IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските регулатори премахват системата за прекъсване на борсовата търговия

Тя беше активирана два пъти тази седмица, след като ключовият индекс CSI300 се понижи със 7%

17:24 | 07.01.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайските регулатори отмениха системата за прекъсване на борсовата търговия, която беше задействана в четвъртък за втори път тази седмица, съобщи CNBC.

Тя се активира, когато някой от водещите индекси се понижи с 5% и тогава търговията спира за 15 минути. При регистриране на спад от 7% операциите на пазарите приключват за съответния ден. Това се случи в понеделник, след като инвеститорите реагираха на слабите макроикономически данни от Китай с разпродаване.

В четвъртък пък още през първите 13 минути на сесията индексът CSI300 се понижи с 5%, а след 15-минутната почивка 7-те процента бяха достигнати в рамките на минути, така че търговията на практика продължи около 15 минути.

Китайската комисия за регулиране на ценните книжа въведе механизма като начин да овладява волатилността и натиска пазарите. Все пак има и критики, че процесът и прилагането му може да е увеличил опасенията на инвеститорите за състоянието на китайските пазари.

Решението за премахването на системата може драстично да намали способността на китайските регулатори да контролират спадовете на борсите.

В САЩ например търговията спира, чак когато S&P500 се срине с 20%, посочва CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
суз шшшттт, дума да няма, сега два три дена почивка да се дигнат там да излезна от дългите после ако ще и подводата за цветя да ходят, сега стига им толкова бая бесняха ...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Людени
преди 8 години
Кoгато сееш вятър .... ще пожънеш буря !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още