IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan Chase: Потенциалният отлив на капитали от Китай може да е безкраен

От второто тримесечие на 2014 г. oтливът на капитали от Китай възлиза на близо 1 трилион долара

08:46 | 13.01.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От второто тримесечие на 2014 г. oтливът на капитали от Китай възлиза на близо 1 трилион долара и според анализаторите от JPMorgan Chase този отлив може на практика да бъде безкраен, пише Bloomberg.

“През втората половина на 2015 г. причините за влошаване станаха повече и това накара Китайската народна банка да прибегне до резервите си и да подкрепи юана“, казва Николаус Панигирцоглу от JPMorganChase. 

„Ситуацията с отлива на капитали навлезе в друга фаза през третото тримесечие, като бяха засегнати преките чуждестранни инвестиции и различни финансови инструменти – нещо, което може да направи бъдещия отлив на капитали на практика безкраен“, смятат анализаторите.

Нетните преки чуждестранни инвестиции в Китай нарастват със 7 милиарда долара през третото тримесечие, което е най-бавният темп от 2000 г., като брутният приток на капитали пада значително спрямо второто тримесечие. За същия период чуждестранните инвеститори са разпродали акции и облигации на стойност 17 милиарда долара.

По-рано опитите на китайски компании да намалят задълженията си в долари, когато юанът започва да отслабва, стават основна причина за отлив на капитали, казва Джу Хайбин, главен икономист за Китай в JPMorgan Chase.

В дни, когато междубанковият лихвен процент в Хонконг скача до рекордни нива заради предполагаема намеса от страна на властите, все по-логичен става въпросът дали Пекин може да управлява плавно прехода в икономиката си или негативните последици от несъзнателни грешки ще доминират, коментира Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Юанът вече е световна резервна валута т.е. Пекин вече не е зависим от долара и може да срине стойността му по всяко време.Въпрос на време и интереси.Международният валутен фонд бе принуден след дълги увъртания да включи юана в кошницата си от резервни валути със щатския долар, еврото, японската йена и британския паунд.Включването на юана в SDR влиза в сила от октомври 2016 г. и в перспектива ще увеличи търсенето на китайската валута и деноминирани в юани активи, тъй като централните банки и инвестиционните мениджъри ще адаптират портфолиата си спрямо новия статус.След това решение всяка централна банка на страните акционери в МВФ ще може да държи резерв в юани, включително и американски слуги като нас. Юанът вече може да се използва за международни и търговски разплащания без двустранни споразумения, тъй като е една от валутите, гарантиращи специалните права на тираж на МВФ.ЮАНА Е ВИД КАПИТАЛ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
крас
преди 8 години
Ситуацията с отлива на капитали навлезе в друга фаза през третото тримесечие, като бяха засегнати преките чуждестранни инвестиции и различни финансови инструменти нещо, което може да направи БЪДЕЩИЯТ ОТЛИВ на капитали на практика безкраен, смятат анализаторите.И КЪДЕ ЩЕ ОТИДАТ КАПИТАЛИТЕ ?Може би в САЩ или в ЕВРОПА където пазара на труда е несъпоставимо повисок от китайкия или пък екологичинет норми и изисквания тотално ще ОСКЪПЯТ инвестицията?!МИСЛЯ, ЧЕ СКОРО ЩЕ БЪДЕ СЛОЖЕН КРАЯТ НА ХОНКОНГСКИЯ ДОЛАР И СЪЗДАВАНАТА ЧРЕЗ НЕГО СПЕКУЛА!ЕДНА ДЪРЖАВА С ДВЕ ФИНАНСОВИ СИСТЕМИ Е КАТО ТЯЛО С ДВЕ ГЛАВИ!ПРОБЛЕМА НА КИТАЙ Е ХОНКОНГ, КОЙТО БЕ ВКАРАН В ПОДНЕБЕСНАТА ИМПЕРИЯ КАТО ТРОЯНСКИ КОН !ИЗХОДА Е ЕДИН - ОТКАЧАНЕТО НА ХОНКОНГСКИЯ ДОЛАР ОТ НЕГОВИЯ СЪБРАТ ЩАТСКИЯ ДОЛАР С КОГОТО СА В РЕЖИМ НА БОРД И ВЪВЕЖДАНЕТО МУ В СЪСТОЯНИЕ НА БОРД СПРЯМО ЮАНА!Така беше преди 2005 година!Защо сега не е така?! ЧРЕЗ СПЕКУЛАТА С ХОНКОНГСКИЯ ДОЛАР САЩ ПОКРИВА ОТРИЦАТАТЕЛНОТО СИ ТЪРГОВСКО САЛДО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
http://***.investopedia.com/terms/c/capital.aspBREAKING DOWN 'Capital'Capital is different from money. Money is used simply to purchase goods and services for consumption. Capital is more durable and is used to generate wealth through investment. Examples of capital include automobiles, patents, software and brand names. All of these things are inputs that can be used to create wealth. Besides being used in production, capital can be rented out for a monthly or annual fee to create wealth.---------------------------------------------------------------------------------------------------според дефиницията това е капитал долара е постфактум, който ще си отиде, тъй като Сашови произвеждат само долари и бомби нищо реално което да създава благосъстояние ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
ert
преди 8 години
Всяка монета има 2 страни, тук се пише само за едната.А другата страна на монетата е къде аджеба отиват тия капитали след като излизат от Китай? Защото 1 трлн. долара са към 5-6% от огромния дълг на щатите, което не е малко. Засега няма инфлация, защото се печатат много пари и съответно лихвите са ниски, то няма как да са високи лихвите когато парите са новопоявили се от печатницата и няма защо да се дават високи лихви, защото пари има бол. Отделно и петрола пада, но той вече е някъде до дъното си, по-надолу масово ще започне затварянето на и сега губещите добиви. Така че това е до време, време и половина, а после?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
то и затова им пада борсата на жълтите като камик, защото се освобождават от долара, така беше и с руснаците ... труден и бавен е прехода да се махнеш от доларизацията ("изтичането на капитали") :)) не става изведнъж защото ше настане голям хаос може и войни лудница .... ей така полека с "изтичане на капитали" после тези "зелени капитали" ще се обезценят и капиталите ще имат друг цвят ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Хах мда, долара няма да е това което е, ако с него не можеш да си купуваш made in china и няма монопол върху по-голямата част от петролния пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
JPMorgan Chase: Потенциалният отлив на капитали от Китай може да е безкраенОт второто тримесечие на 2014 г. oтливът на капитали от Китай възлиза на близо 1 трилион долара-----------------------------------------------------------------------------------------------------е кво от това сега и юана е резерв, а това какво е не е ли капитал ?!?! Останалото е дедоларизация ..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още