IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Transparency: България остава най-корумпираната страна в ЕС

Страната ни остава на 69-то място в групата на силно корумпираните държави в класацията на организацията

09:47 | 27.01.16 г. 27
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация: Transparency International</em></p>

Илюстрация: Transparency International

И през 2015 г. България е останала най-корумпираната държава в Европейския съюз (ЕС), показват резултатите от редовното годишно проучване на Transparency International.

Страната ни запазва класирането си от предходната година, като остава в групата на силно корумпираните държави с резултат под 50 точки.

Държавите в класацията на Transparency International се оценяват по скала от 0 до 100. Най-ниските оценки означават, че публичният сектор се възприема като силно корумпиран, а и по-близките до 100 резултати са индикация за по-голяма прозрачност. При резултат под 50 точки страната се счита за силно корумпирана.

В новата класация България запазва 69-то място от близо 170 държави, което достигна през предходната година. Резултатът на страната обаче се понижава с 2 точки – от 43 до 41.

Непосредствено преди България в класацията са Турция и Македония, които споделят 66-то място. Гърция и Румъния са класирани на 58-мо място. От съседните ни страни след нас в класацията е само Сърбия – на 71-во място с 40 точки.

За поредна година Дания е лидер в класацията на Transparency International като държавата с най-ниско ниво на корупцията и резултат от 91 точки. Следва я Финландия със само 1 точка разлика – 90, а на трето място е Швеция с 89 точки. Топ пет се допълва от Нова Зеландия и Холандия, а в топ 10 попадат още Норвегия, Швейцария, Сингапур, Канада и Германия.

Сомалия и Северна Корея са в дъното на класацията, като споделят 167-мо място. Топ пет на най-корумпираните държави в света се допълва от Афганистан, Судан и Южен Судан.

Като цяло две трети от държавите в индекса са в групата на силно корумпираните страни с резултат под 50 точки, въпреки че повече държави са подобрили класирането си, отбелязват от Transparency International в доклада. Общо 53% от държавите в Г20 са силно корумпирани, т.е. с резултат под 50 точки, като в тази група са всички страни от групата на БРИКС. Над 6 млрд. души по света живеят в страни със сериозни проблеми с корупцията.

Изводът е от доклада е, че корупцията продължава да бъде бич по целия свят, но през 2015 г. гражданите на много държави са предприели протестни действия.

Най-големият губещ в индекса е Бразилия – резултатът на страната намалява с 5 точки и тя потъва със 7 места в подреждането до 76-та позиция. През последните четири години сред големите губещи обаче се нарежда и Австралия, която в тази класация е на 13-то място. Сред другите страни с влошени позиции в класацията са още Испания и Турция.

Сред държавите с най-голямо подобрение са страни като Монголия и Гватемала, както и Гърция, Сенегал и Великобритания.

Най-некорумпираната група държави е ЕС и Западна Европа със среден резултат 67 точки. Следва Азиатско-тихоокеанският регион с 43 точки и Северна и Южна Америка с 40 точки. Най-лоши регионални резултати са отчетени в Близкия изток и Северна Африка (39 точки средно), Източна Европа и Централна Азия (33 точки средно) и Субсахарска Африка (33 точки средно).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

5
rate up comment 25 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Благодаря за линка. Щом го отворя, насреща лъсва надписCORRUPTION PERCEPTIONSINDEX 2015Това, Гугле преводачът превежда като "възприятие на корупциятаINDEX 2015" ТОЕСТ, има ОГРОМНА разлика между заглавието ви, и реалността. Нищо не се казва тук за корупцията, а за УСЕЩАНЕТО за корупция. Смятам можете да предположите,как това усещане се влияе от подобни статии и проучвания, както и от ежедневните подобни статии в западната преса и т.н.Но аз отидох по-далеч и отворих ексела с данните. Оказва се, че транспаренси са обобщили данните от няколко организации, които НЯКАК са обобщили УСЕЩАНЕТО си за корупция в държавите. Ето и източницитеWorld Bank CPIAWorld Economic Forum EOSBertelsmann Foundation TIAfrican Dev BankIMD World Competitiveness YearbookBertelsmann Foundation SGIWorld Justice Project ROLPRS International Country Risk GuideEconomist Intelligence UnitIHS Global InsightPERC Asia Risk GuideЪЪЪЪ WTF? Кои са тези организации? Какво знаят те за България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
ей ти ги бат Бойчо, английски разбирате нали онова там долу "Cash on Hand" и всичко останало, те тва е подкуп по западно му .... :))http://***.opensecrets.org/pres16/http://***.fec.gov/disclosurep/pnational.doSummaryContributions Individual Icon Individual $260.458.101PAC Icon PAC $1.083.595Party Icon Party $159Candidate Icon Candidate $2.622.738Federal Funds $0Transfers-In $5.298.501Disbursements $149.847.334Cash On Hand $124.010.180
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
няма смисъл от тея стъкмистики, кво си мислите, че на Запад не краднат и не са корумпирани ?!? .... :)) Не не не хич не са :)) На Запад, което не става с пари - става с много пари, изключвам само Скандинавите .... При нас ако вървят подкупите с по няколко стотин хилки тука хвърчат милиони, Един ярък пример е строежа на Vienna International Airport, с разходи от 400 млн. накрая бяха 1.2 млрд. та вие си напраете аритметиката дали цветовете там са жълти бембяни или каквито и да са и колко пари са хвърчали ..... :)) В САЩа става с "дарения" на кампании, компании после се прокарват закончета и т.н. .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 19
data
преди 8 години
Айде почнаха с любимата дъвка - най-корумпирана , най-бедна , най-нещастна, най-мафиотска , най-престъпна . Аман от тъпотии !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Може ли линк към оригинала, да видим методологията :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още