IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Transparency: България остава най-корумпираната страна в ЕС

Страната ни остава на 69-то място в групата на силно корумпираните държави в класацията на организацията

09:47 | 27.01.16 г. 27
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация: Transparency International</em></p>

Илюстрация: Transparency International

И през 2015 г. България е останала най-корумпираната държава в Европейския съюз (ЕС), показват резултатите от редовното годишно проучване на Transparency International.

Страната ни запазва класирането си от предходната година, като остава в групата на силно корумпираните държави с резултат под 50 точки.

Държавите в класацията на Transparency International се оценяват по скала от 0 до 100. Най-ниските оценки означават, че публичният сектор се възприема като силно корумпиран, а и по-близките до 100 резултати са индикация за по-голяма прозрачност. При резултат под 50 точки страната се счита за силно корумпирана.

В новата класация България запазва 69-то място от близо 170 държави, което достигна през предходната година. Резултатът на страната обаче се понижава с 2 точки – от 43 до 41.

Непосредствено преди България в класацията са Турция и Македония, които споделят 66-то място. Гърция и Румъния са класирани на 58-мо място. От съседните ни страни след нас в класацията е само Сърбия – на 71-во място с 40 точки.

За поредна година Дания е лидер в класацията на Transparency International като държавата с най-ниско ниво на корупцията и резултат от 91 точки. Следва я Финландия със само 1 точка разлика – 90, а на трето място е Швеция с 89 точки. Топ пет се допълва от Нова Зеландия и Холандия, а в топ 10 попадат още Норвегия, Швейцария, Сингапур, Канада и Германия.

Сомалия и Северна Корея са в дъното на класацията, като споделят 167-мо място. Топ пет на най-корумпираните държави в света се допълва от Афганистан, Судан и Южен Судан.

Като цяло две трети от държавите в индекса са в групата на силно корумпираните страни с резултат под 50 точки, въпреки че повече държави са подобрили класирането си, отбелязват от Transparency International в доклада. Общо 53% от държавите в Г20 са силно корумпирани, т.е. с резултат под 50 точки, като в тази група са всички страни от групата на БРИКС. Над 6 млрд. души по света живеят в страни със сериозни проблеми с корупцията.

Изводът е от доклада е, че корупцията продължава да бъде бич по целия свят, но през 2015 г. гражданите на много държави са предприели протестни действия.

Най-големият губещ в индекса е Бразилия – резултатът на страната намалява с 5 точки и тя потъва със 7 места в подреждането до 76-та позиция. През последните четири години сред големите губещи обаче се нарежда и Австралия, която в тази класация е на 13-то място. Сред другите страни с влошени позиции в класацията са още Испания и Турция.

Сред държавите с най-голямо подобрение са страни като Монголия и Гватемала, както и Гърция, Сенегал и Великобритания.

Най-некорумпираната група държави е ЕС и Западна Европа със среден резултат 67 точки. Следва Азиатско-тихоокеанският регион с 43 точки и Северна и Южна Америка с 40 точки. Най-лоши регионални резултати са отчетени в Близкия изток и Северна Африка (39 точки средно), Източна Европа и Централна Азия (33 точки средно) и Субсахарска Африка (33 точки средно).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

15
rate up comment 14 rate down comment 4
data
преди 8 години
п.п. или пък западните правителства - струпали пасиви за трилиони върху главите на данъкоплатците . И те от чисти подбуди са го направили и затова статистиката на Transparency не ги хваща ? Айде холам , вече дразнят с постоянното си пелтечене . Па не измислиха ли нещо ново за толкоз години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 1
data
преди 8 години
Да вземем например нашата съседка Гърция - политическата и класа опука над 300 млрд. евро външни заеми + не знам колко пари получени по различни евро програми с което повиши стандарта и спрямо българския двойно , айде да бъде тройно и видиш ли в България сме най-корумпирани ? Е няма как да ме убедят тия че са обективни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
начи първо в "Дневник" световно неизвестна медия някъде в Гана или България то все тая и второ "авторите" - и кои са авторите ?? Айде нема нужда айде стига вече .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
Те (посочените институции) много добре знаят къде е България и много добре знаят на кой са дали точно подкупи и точни инструкции. Тея не ги бъркай със средностатистическите селинджери там в Небраска някъде си, където знаят само къде е Мола ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Гле са Михале, не е тука до това колко са праведни. Става дума, че според мен, част от респонднентите, които са отговорили, имат затруднения да посочат България на картата, камо ли да са стъпвали тук, камо ли да са се сблъсквали РЕАЛНО с администрацията или каквото и да е. Дават ти едно листче - списък държави, списък въпроси и ги почвашБългария .. ЪЪЪЪ къде е тва? я да видим кво сме писали миналата година? Ааа ясно. Я да видим някакви новини.... скандали в съдебния съвет, някакви прокурорски СМСи, някаква фалирала банка. Я да видим има ли някой осъден за корупция.. ааа уволнени двама митничари. Миии.. дай да им пишем 2 точки по-малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
тоз пък я погледни институциите, че са всички американски ве оу .... знаем, че те са Империята и са много "праведни"... Мда добре за тва нямат ни един осъден банкер за безпрецедентните банкови сривове през годините, че чак и бонуси си взимали и тея ше ми дават кой е корумпиран и кой не ?!? Аве ти луда ли си ве ?!?! ...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Ха ха! Тоест, ако едно измерване е силно необективно, НО няма по-добро, то трябва да му вярваме? Ако половината форумци тук, напишем за теб, че си бивш затворник гeй, нapkoман, следва ли да си мислим, че е така, поради липса на по-обективен източник на информация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
mapto
преди 8 години
В Дневник по темата подчертават:"Но авторите подчертават, че макар 4 скандинавски страни да са сред челните 5 в класацията, те са не са изключение от примерите за създаване на корупция в други държави. Така шведско-финландската компания TeliaSonera, в която Швеция контролира 37%, е обвинявана, че е платила милиони долари подкупи за бизнеса си в Узбекистан - страна на далечното 153-о място."Обаче това, че на Нане му е зле не означава, че трябва да си затваряме очите за това, че при Вуте е много по-зле. Всъщност, ако предпочитате си затваряйте очите. То насила хубост не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 10
mapto
преди 8 години
Ако някой си мисли, че има по-директен начин за измерване на корупцията от възприятията, може би ще е най-добре да го изпробва. Дотогава този индекс е най-авторитетния по темата в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 7
mapto
преди 8 години
Трябва да ни е ясно, че това се дължи изключително на дефицита в правосъдието, който идва основно от прокуратурата. Цялата система от държавни регулатори (като държавни служители) подлежи на контрол от прокуратурата. Когато регулаторите не са контролирани, тогава и подопечните им пазари не функционират като наистина либерализирани пазари с реална конкуренция. Резултатът е една квази-тоталитарна държава, типична за пост-съветското пространство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още