fallback

Северна Корея изстреля ракета с далечен обсег

Ходът предизвика недоволството на редица страни

10:15 | 07.02.16 г. 19
Автор - снимка
Създател

Северна Корея е изстреляла ракета с далечен обсег в неделя, която е носила спътник, но нейните съседки и Вашингтон обявиха, че според тях става дума за тест на ракета, което противоречи на санкциите на ООН и се случва само няколко седмици след теста на ядрена бомба, предава Ройтерс.

Американското стратегическо командване заяви, че е засякло как ракетата навлиза в космоса, докато южнокорейските военни твърдят, че ракетата е освободила обект в орбита, което сложи край на медийните спекулации, че операцията се е провалила.

От своя страна Северна Корея заяви, че пускането на сателита Kwangmyongsong-4, кръстен на покойния лидер Ким Чен-ир, е “пълен успех”. Заповедта за освобождаването на сателита е на сегашния лидер Ким Чен-ун.

Севернокорейската държавна телевизия показа снимки на бяла ракета, която до голяма степен прилича на по-рано изстреляната от страната. На снимките се вижда и Ким Чен-ун, заобиколен от ликуващи военни служители на място, което прилича на голям команден център.

Последно Северна Корея изстреля ракета с далечен обсег през 2012 г. и заяви, че става дума за комуникационен спътник. От него до момента не са открити никакви сигнали.

Ракетата е изстреляна около 9:30 ч. местно време в Сеул, като траекторията ѝ е била над Жълто море, както е било планирано, посочи японската Fuji Television Network.

Северна Корея уведоми агенциите на ООН, че планира да изстреля ракета, на която има сателит за наблюдение на Земята, което предизвика съпротива от страна на правителствата, които възприеха хода като тест на ракета с далечен обсег.

Съветът за сигурност на САЩ ще проведе извънредно заседание днес, за да обсъди случая по искане на САЩ, Япония и Южна Корея, твърдят дипломати.

Южнокорейският президент Пак Кън-хе обяви случилото се за непростим акт на провокация. Външният министър Юн Бюнг-се заяви, че ще увеличи усилията на страната със САЩ, Япония и Австралия в посока санкции.

Японският премиер Шиндзо Абе коментира, че изстрелването е "абсолютно неприемливо", особено след като Северна Корея тества ядрено устройство миналия месец.

"Ние ще отговорим решително, координирано в тясно сътрудничество с международната общност", коментира той пред репортери. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:05 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още