fallback

Няма база за продължително поевтиняване на юана

Гъвкав валутен курс трябва да помогне на Пекин да се справи със спекулациите, коментира гуверньорът на Китайската централна банка

13:32 | 13.02.16 г. 12

Гуверньорът на Китайската централна банка Джоу Сяочуан каза в интервю за списание Caixin, че няма база за продължително поевтиняването на юана, след като платежният баланс е добър, изтичането на капитали е нормално и валутният курс е стабилен спрямо кошница от валути.

Джоу Сяочуан отхвърли спекулациите, че Китай планира да затегне капиталовия контрол и каза, че няма нужда от притеснения по отношение на краткосрочното понижение на валутните резерви на страната, съобщава Bloomberg TV Bulgaria. 

От 2015 г. насам валутните резерви на Китайската централна банка намаляха значително, като на 8 февруари излязоха данни, че те възлизат на 3,23 трлн. долара. Това е най-ниското равнище от 2012 г., като над 600 млрд. долара бяха похарчени за защита на валутния курс. 

Забавянето на китайската икономика и вдигането на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ предизвика сериозно изтичане на капитали от втората по големина икономика в света, което натежа върху юана и потисна стойността му. 

Според гуверньора на Китайската централна банка обаче ситуацията се е нормализирала.

Интервюто му идва само два дни преди отварянето на китайските финансови пазари, които бяха затворени за едноседмична ваканция заради Китайската нова година. 

„Китайската централна банка няма да позволи на спекулации да доминират пазарните настроения“, каза Сяочуан, като допълни, че гъвкав валутен курс трябва да помогне на страната да се справи със спекулациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:54 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още