IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай планира повече разходи за инфраструктура и стимули за кредитирането

Комунистическото ръководство в Китай иска да поддържа икономически растеж от поне 6,5% годишно до 2020 г.

16:34 | 16.02.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай увеличава подкрепата си за икономиката, като увеличава разходите и обмисля нови мерки за стимулиране на кредитирането, съобщи Bloomberg.

Агенцията за планиране на народната република ще предоставя повече средства на местните власти, за да финансират нови инфраструктурни проекти, казват източници, запознати с мерките. Властите в Пекин пък са обсъждали понижаване на минимума капиталови резерви, с които се обезпечават необслужваните кредити, така че банките да имат средства, за да предоставят заеми.

Според Bloomberg китайското правителство променя и реториката си. Премиерът Ли Къцян заяви, че властите все още имат много инструменти на разположение за справяне със забавянето на икономика номер две в света.

Освен това във вторник най-големите агенции за икономическо планиране обещаха да намалят разходите за финансиране, така че на се намали свръхкапацитетът. 

„Политиците се опитват да предотвратят допълнително забавяне, което заплашва да се ускори и да се превърне в твърдо приземяване“, казва Раджив Бисуас, главен икономист за азиатско-тихоокеанския регион в IHS Global Insight в Сингапур. „Допълнителните мерки ще подействат като стимул за ликвидността в банковия сектор и ще увеличат разходите на местните власти за инфраструктурно развитие“, допълва той.

Комунистическото ръководство в Китай иска да поддържа икономически растеж от поне 6,5% годишно до 2020 г.

„Последните мерки са ясна ескалация на политиката за подкрепа на икономиката преди конгреса на партията през март“ Казва Джао Ян, икономист за Китай в Nomura Holdings в Хонконг. „Има силни насрещни ветрове и смятаме, че правителството има нужда от още подкрепа на политиката си, за да спази целта за ръста тази година, който вероятно ще бъде между 6,5 и 7%“, допълва Джао. „Всяка голяма централна банка въвежда облекчения с отслабването на глобалната икономика и Китай не може да затяга паричната политика“, казва още икономистът.

През последното тримесечие китайската икономика нарасна с 6,8%, което е най-бавният темп от финансовата криза насам.

Вече има знаци, че шесткратното понижение на лихвените проценти от ноември 2014, както и други мерки за стимулиране на кредитирането, започват да действа. Във вторник централната банка публикува данни, че общото финансиране се е повишило до 3,42 трилиона юана (525 милиарда долара) през януари на фона на средна прогноза за 2,2 трилиона юана. 

Анализатори предупреждават обаче, че скокът в кредитирането може да е сигнал, че на държавните банки е било разпоредено да увеличат кредитирането, макар че Пекин обещава да овладее трупащия се дълг. „Краткосрочните перспективи изглежда добри, но дългосрочният ръст в заемите няма да направят нищо, за да успокоят притесненията за задлъжнелите корпорации“, коментират Том Орлик и Филдинг Чен от Bloomberg Intelligence. 

Позитивен сигнал е, че фирмите изплащат външния си дълг. През последните шест месеца компаниите са намалили заемите в долари от 940 до 820 милиарда долара. Намаляването на експозицията към американския долар намалява цената на кредитите за компании в недвижимите имоти, енергетиката и особено банките. Освен това така се намаляват рисковете в случай на продължаващо обезценяване на юана.

Вместо това фирмите се насочват към китайските дългови пазари за финансиране. Компаниите са продали облигации на стойност 454,7 милиарда юана през януари, което е 2,5 пъти повече в сравнение със същия месец миналата година. За сравнение при емитираните облигации в долари има спад от 42,9% на годишна база.

В рамките на плана за увеличаването на разходите за инфраструктура Комисията за национално планиране и реформи планира да предостави 400 млрд. юана това тримесечие за специална програма за облигации, така че местните власти да финансират съответните проекти.

Най-високото ниво на необслужени кредити от десетилетие насам се отрази негативно на печалбите и намали капиталите, които да обезпечат лошите заеми, близо до регулаторния минимум. Затова някои банки призоваха за понижаване на този коефициенти.

„Властите в Пекин изглежда са решени да ускорят икономическия растеж над 6,5%“, казва Лари Ху, главен икономист за Китай в Macquarie Securities в Хонконг. „Макар че мнозина се опасяват от твърдо приземяване тази година, голямата картина е, че в Китай ще има смяна на властта през 2017 г. и преди това ръководството ще направи всичко по силите си да поддържа относително стабилна среда“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още