IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отстрани директора на регулаторната комисия по ценните книжа

57-годишният Сяо Ган оглавяваше комисията по ценните книжа от март 2013 г., а преди това беше директор на Bank of China

10:13 | 20.02.16 г.
<p>
	Сяо Ган. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сяо Ган. Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на китайския регулатор на търговията с ценни книжа Сяо Ган беше отстранен от поста си, съобщи Bloomberg. 57-годишният Сяо оглавяваше Регулаторната комисия по ценните книжа от март 2013 г., а преди това беше директор на Bank of China.

Отстраняването му беше обявено от държавната агенция „Синхуа“, която се позовава на изявление на държавния съвет. Поста ще бъде зает от Лю Шъю, който преди това оглавяваше Agricultural Bank of China.

По време на мандата на Сяо се случи борсовият колапс през юни 2015 г., който доведе до ограничения в продажбата на държавни активи и временно прекратяване на първичните публични предлагания. След сътресенията на финансовите пазари от началото на тази година комисията премахна механизма за прекъсване на борсовата търговия, за който по-рано твърдеше, че предпазва пазарите от шок.

„Някой трябва да поеме отговорността след премахването на системата за прекъсване на борсовата търговия“, казва Джън Чунмин, анализатор от Capital Securities в Шанхай. Според него отстраняването на Сяо от поста трябва да покаже на инвеститорите, че властите в Пекин са загрижени за претърпените загуби.

По-рано тази седмица премиерът Ли Къцян стана най-високопоставеният представител на правителството, който обвини регулатора за пазарните сътресения. По време на заседание на държавния съвет Ли заяви, че регулаторите не са реагирали активно на спадовете на борсите. Премиерът не посочи конкретната комисия и защити решението за намеса с цел избягване на системи рискове.

Bloomberg припомня, че по време на мандата на Сяо високопоставен член на комисията - Яо Ган - стана обект на антикорупционно разследване от страна на властите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още