IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият шеф на регулатора по ценните книжа в Китай е изправен пред стари проблеми

Лю Шию е роден под знака на бика и мнозина инвеститори се надяват той да възстанови доверието в комисията по търговията с ценни книжа

13:59 | 23.02.16 г. 2
<p>
	Лю Шию. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Лю Шию. Снимка: Архив Ройтерс

Новият председател на китайския регулатор на ценните книжа Лю Шию е изправен пред трудна задача. Бившият централен банкер ще трябва да управлява огромни очаквания от страна на милиони инвеститори, особено след сътресенията на пазарите в началото на годината. Предшественикът му Сяо Ган беше отстранен в събота и Ройтерс го определя като изкупителната жертва в тази сложна за властите в Пекин ситуация.

Лю наследява среда, в която основните борсови индекси са с 50% под върховете, достигнати през юни, и в която като виновни се посочват именно грешките на регулаторите.

Лю няма опит в бизнеса с ценни книжа и биографията му много прилича на тази на Сяо Ган и на мнозина други председатели на Регулаторната комисия по ценните книжа.

Мнозина потребители в социалните мрежи посочват, че той е роден под знака на бика, а в понеделник индексът CSI300, който обединява най-големите компании в Шанхай и Шънджън, се повиши до най-високото си ниво от месец насам.

Малко са анализаторите обаче, които очакват радикални реформи в близко бъдеще. Освен това назначението му не е задължително да сигнализира драматична промяна в подхода на Пекин.

Ще бъде трудно за политическо назначение, каквото е това на Лю, да преодолее съпротивата от средните нива в комисията, където експертите се опасяват, че влиянието им може да намалее. Като във всяка правителствена бюрокрация мнозина представители на комисията не са склонни да жертват влиянието си над това кои компании се листват на борсата и кога, посочва Ройтерс.

„Не е рационално да се очаква, че смяната на председателя ще има влияние върху пазара“, казва Чън Лонг, анализатор в Gavekal Gragonomics в Пекин. „Институцията трябва да се промени, не председателят“, допълва той.

Самата комисия не е откликнала на молбата на Ройтерс за коментар.

„За да възстанови доверието, Лю трябва да представи вълнуващи мерки за реформи“, казва Джао Яюн от Института за финансови изследвания в Пекин.

Първо той трябва да рестартира процеса по прилагане на реформи, да спази обещанията за либерализиране на правилата при първичните публични предлагания, както и да съживи пазара на деривати, така че инвеститорите да могат да хеджират рисковете.

Потенциално най-трудната задача за Лю би била да възстанови доверието между комисията, която оглавява и инвеститорите – и индивидуални, и институционални. Индивидуалните инвеститори генерират около 80% от сделките на ден и пострадаха много, след като се възползваха от подема на борсите в края на годината, само за да видят как пазарите се сринаха в началото на януари.

Мнозина институционални инвеститори пък бяха уплашени от чистката във финансовия сектор, когато и чуждестранни хедж фонд мениджъри бяха обвинени от китайските медии, че саботират пазара.

„За да се подобри инвеститорското доверие, се искат координирани усилия с други държавни агенции“, посочва Джао.

Има сигнали, че Пекин полага бюрократичните основи за супер регулатор, който да контролира комисията за търговията с ценни книжа, банковия сектор и централната банка, което означава, че с течение на времето постът на Лю ще става по-малко влиятелен, коментира агенция Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
При запазване на прилаганата сгрешена китайска парична система новият председател на китайския регулатор на ценните книжа Лю Шию е с подсигурен крах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
мммм тряяше да вземат някой роден под знака на коня или мишока .... те боравят успешно с пари .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още