IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влошени нагласи доведоха до значителни спадове на китайските пазари

Повечето анализатори очакват настроенията на китайските фондови пазари да останат мрачни

11:01 | 25.02.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Арвхи Ройтерс</em></p>

Снимка: Арвхи Ройтерс

Китайските пазари се понижиха рязко в четвъртък на фона на ограничена ликвидност, съобщи CNBC. Индексът Shanghai Composite потъна с 6,4% и достигна най-ниското си ниво от три месеца, а по-малкият Shenzhen Composite изтри 7,34%.

Най-големите губещи бяха транспортните и финансовите компании, като акциите на China Shipbuilding поевтиняха с 10.01%.

Опасенията на инвеститорите се задълбочиха, след като Китайската централна банка понижи значително фиксинга до 6,5273 юана за долар във вторник, което беше със 0,17% по-надолу в сравнение с нивото от понеделник, което е сигнал, че Пекин вероятно иска валутата да поскъпне. Днешният фиксинг беше 6,5318 юана за долар.

Повечето анализатори очакват настроенията на китайските фондови пазари да останат мрачни. 

„Въпреки усилията за стабилизиране на икономическия растеж смятаме, че продължителният натиск за обезценяване на юана, забавянето на ръста и влошаващата се икономическа структура (високи цени на имотите и повишаващ се ливъридж) ще тежат на фондовия пазар в краткосрочен план“, коментират от CIMB.

В Япония акциите на Sharp се сринаха с 20,11% по-рано през деня и в крайна сметка финишираха с 14,37% понижения след публикациите, че компанията е приела офертата за придобиване от страна на тайванската Foxconn. Акциите на Foxconn, също позната като Hon Hai Precision Industry, поскъпнаха с 2,61%.

Японският индекс Nikkei 225 добави 1,41%, а южнокорейският Kospi се повиши с 0,32%.

„Японските пазари се възползват от възстановяване при петрола, както и от лекото поевтиняване на йената“, казва Ангъс Никълсън от IG. Към 10:30 часа българско време един долар се обменя за 112,13 йени.

Компаниите износителки се търгуваха смесено, като акциите на Toyota поевтиняват с 0,72%, а тези на Canon поскъпват с 0,37%.

Австралийският индекс ASX 200 добави 0,13%, след две последователни сесии със загуби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още