IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foxconn придобива Sharp за 6,24 млрд. долара

Въпреки дебатите, които разпали сделката, японската компания попада в чужди ръце

10:24 | 25.02.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Бордът на директорите на Sharp е одобрил придобиването на компанията от поддоставчика на Apple Foxconn за 700 млрд. йени (6,24 млрд. долара), обявиха от компанията. Това е доста необичаен ход, защото японска корпорация попада в ръцете на чуждестранен купувач, пише Wall Street Journal.

Сделката отбелязва истинска победа за тайванската Foxconn, чиито преговори до последния момент бяха под въпрос, тъй като за производителя от Япония наддаваше и фондът Network Corp. of Japan, който е подкрепян от японското правителство. Но Foxconn, чието официално име е Hon Hai Precision Industry Co., плати значително повече от INCJ, за да спечели борда на Sharp на своя страна. Същевременно Foxconn се сблъсква с голяма доза скептицизъм дали ще успее да се справи с големите загуби на японския производител на електроника.

Сделката изисква одобрението на акционерите на Sharp. Детайли по финансовата част от споразумението не са разкрити все още.

В Япония случаят на Sharp предизвика дебати относно това дали страната трябва да следва призива на премиера Шиндзо Абе за отваряне към чуждестранни инвестиции. Островът е известен с това, че не желае да позволява компании от страната да попадат в чужди ръце, а много хора твърдят, че 103-годишната Sharp трябва да остане собственост на японски купувач. Министърът на икономиката, търговията и индустрията заяви пред репортери в четвъртък, че Sharp ще се развива под шапката на Foxconn и вярва, че работните места и регионалната икономика ще бъдат защитени.

За Foxconn сделката отразява желанието на председателя Тери Гоу компанията да се превърне в основен доставчик на екрани за смартфони, твърдят източници, запознати със стратегията на фирмата.

Най-скъпият компонент от iPhone например е сензорният екран, който представлява 20% от производствените разходи. Sharp е един от трите доставчици на екрани за смартфоните на Apple.

Ходът на Foxconn по отношение на Sharp се случва в момент, в който тя иска да създава следващото поколение екрани за iPhone, така че да се конкурира със Samsung Display, посочват източници, запознати със случващото се в компанията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
EquityPrivate
преди 8 години
Cenata i informaciata pravilni li sa kam tozi moment? Za sega oshte niama potvurjdenie ot Foxconn, a Bloomberg suobshtava za cena ot US$ 5.5bn
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още