IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foxconn отправя още по-примамлива оферта на Sharp

Компанията вече предлага 5,45 млрд. долара за придобиването на контролния пакет акции от японската фирма

14:51 | 01.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Тайванският доставчик на iPhone – Foxconn, е повишил своята прогноза за придобиването на контролния дял от японския производител на електроника Sharp до 659 млрд. йени (5,45 млрд. долара), пише Wall Street Journal, позовавайки се на източници, запознати със случая.

Foxconn не планира да изкупи дяловете на акционерите на Sharp, твърди един от източниците, изяснявайки структурата на предложението, детайли за което не са известни. Вместо това компанията ще инвестира 389 млрд. йени в Sharp в замяна на нови акции, след което ще притежава дял от близо две трети от компанията.

В допълнение Foxconn е предложила да купи 225 млрд. йени привилегировани акции, държавни главно от двете основни банки – Mitsubishi UFJ Financial Group и Muziho Financial Group, посочва един от източниците. Привилегированите акции са издадени на банките миналата година, след като те се съгласиха да спасят Sharp за втори път за три години.

Новата оферта на Foxconn, чието официално наименование е Hon Hai Precision Industry, е малко по-висока от предишното предложение за 625 млрд. йени. Foxconn предложи още и да поеме банковите задължения на Sharp, които възлизат на 700 млрд. йени.

Предложението на Foxconn, което включва 45 млрд. йени за земята под завода за дисплеи в Сакаи, Япония, е по-високо от конкурентната оферта на Innovation Network Corp. of Japan (INCJ), подкрепян от правителството инвестиционен фонд.

INCJ обмисля да инвестира близо 300 млрд. йени в Sharp в замяна на получаването на контрола и нови акции, коментира един от източниците. Но тази сделка ще даде на банките, на които е задлъжняла Sharp, малко или нищо за техните привилегировани акции, допълват източници. Sharp и INCJ отказват да коментират.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още