IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай не се насочва към "твърдо приземяване"

Нестабилността на световната икономика представлява риск за растежа на страната, твърди представител на властите

16:17 | 06.03.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Китайската икономика не се насочва към „твърдо приземяване“, обяви високопоставен представител на властите, отговарящ за икономическото планиране. По думите му несигурността и нестабилността на световната икономика представляват риск за растежа на страната, предава Ройтерс.

В събота Китай призна, че е изправена пред трудна битка, за да помогне на своята икономика, която е втората най-голяма в света, да запази своя темп на растеж от поне 6,5% през следващите пет години, докато полага все по-големи усилия за създаването на повече работни места и преструктурирането на държавните предприятия.

Коментарите по време на старта на годишната среща на законодателната власт в китайската столица подчертаха предизвикателствата, пред които се изправя страната, докато нейната икономика се трансформира от такава, фокусирана върху инвестициите и износа, към икономика, основаваща се на услугите и потреблението.

"Китай със сигурност няма да преживее „твърдо приземяване“, заяви пред репортери Сю Шаошъ, ръководител на Националната комисия за развитие и реформи (NDRC). “Предсказанията за „твърдо приземяване“ няма да стигнат до никъде“.

Икономиката на Китай нарасна с 6,9% през 2015 г.  Това е най-бавният темп от 25 години насам, но все пак достатъчно бърз спрямо тези на големите икономики.

Страната си постави за цел икономиката ѝ да нарасне с 6,5-7% през тази година и представи по-гъвкав фискален курс, тъй като се опитва да постигне по-голяма гъвкавост, да създаде повече работни места и да преструктурира голяма част от компаниите в раздутите държавни индустрии.

В събота премиерът Ли Къцян очерта серия от цели по въпроси като потреблението на енергия, създаването на работни места и инфлацията, но не разкри подробности за това как ще бъдат изпълнени те.

Сю заяви, че Китай ще работи за подобряване на „ефективността“ на държавните инвестиции, което предполага желание за по-целево изразходване на средствата.

Това ще бъде в контраст на последната инжекция от стимули след световната финансова криза, когато китайските местни власти построиха "призрачните" градове и пътища, водещи на никъде.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 19 rate down comment 14
michaelis12
преди 8 години
тоз пък освидетествания тука къде виде Русия ве ей ?, треа на Психиятър да те водим ми се струва, нищо на 4ти километър има такива дет са изпуснали влаковете ..... :))Къде отивали, с 1400 метрични тона жълтеница къде да отиват ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 15
DutyFree
преди 8 години
А Русия и руплата, знаеш ли КЪДЕ И КАК ОТИВАТ?? ХАХАХАХ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 12
DutyFree
преди 8 години
http://***.investor.bg/aziia/336/a/kitai-ne-se-nasochva-kym-tvyrdo-prizemiavane-212558/хихихихихихихиихихихихихихихихихихихихи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 15
michaelis12
преди 8 години
в тоя сайт обаче са неповторими шушляци, хем миналият път и от сайта на ЦРУ пишеше, че Китай е най-голямата обаче тука чакат потвърждение от Фашингтон .... или Славчо по BTV да каже ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още